Zatraženo izuzeće sudije Sene Uzunović

0
30

U Sudu BiH danas je održano ročište u predmetu koji se pred ovom pravosudnom institucijom vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela svoj koncept odbrane i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Uzunovićeva je na početku ročišta rekla da Strika u maju ide u penziju, da je na godišnjem odmoru i da se ne može predvidjeti koliko će suđenje trajati, te da je presignacijom ovaj predmet dodijeljen njoj.

Dodik je odmah na početku rekao da ima primjedbu, jer naprosto ne zna ko je sudija, niti je njegova odbrana, a ni on sam obaviješten o tome.

Odbrana tvrdi da Uzunovićeva ima političku pristrasnost, navodeći njenu raniju biografiju u kojoj je obavljala funkcije povezane sa strankom (SDA). U biografiji se posebno ističe da je primila novac za stambeno zbrinjavanje za vrijeme mandata premijera Edhema Bičakčića.

Sena Uzunović, koja je trenutno sudija Suda Bosne i Hercegovine, tokom devedesetih godina obavljala je nekoliko pozicija u Federaciji BiH. U periodu od 1998. do 2001. godine, ona je bila zamjenik ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija, kao i poslovna savjetnica za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera federalne Vlade.

Ova informacija je pokrenula pitanje njenog profesionalizma i nepristrasnosti u slučaju protiv Dodika. Takva prethodna politička angažovanost ukazuje na to da bi ona mogla biti pristrasna u vođenju procesa.

Naredno ročište Uzunovićeva je zakazala za 21. februar, ali je odbrana rekla da zbog ranije preuzetih obaveza to ročište može biti održano 6. marta.

Evidentno je da je suđenje Dodiku politički proces koji ima za cilj diskreditaciju i marginalizaciju predsjednika Srpske.

 

 

 

Ostavite komentar