Zbog brojnih prijetnji smrću Sveučilište u Mostaru otkazalo konferenciju

0
26

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru saopštio je u utorak kako odustaje od organizacije ljetne škole “Methodology of Political Science: New Issues and Trends”, zbog, kako su naveli, upućenih prijetnji smrću i govora mržnje koje su spomenuti događaj istisnule iz akademske sfere te od njega stvorila “ne samo politički, već i sigurnosni problem”.

Naveli su kako je ”količina upućenih prijetnji smrću i uništenjem Fakulteta, govora mržnje i kontaminiranost javnoga prostora ovaj su događaj istisnula iz akademske sfere te od njega stvorila ne samo politički, već i sigurnosni problem”.

“Ovim činom želimo zaštiti sve profesore koji su trebali sudjelovati na ljetnoj školi, potencijalne studente koji su imali namjeru doći u Mostar, ali spriječiti negativan publicitet koji je nametnut kako Filozofskom fakultetu tako i IPSA-i”, stoji u saopštenju.

S Filozofskog fakulteta ističu kako s obzirom na to da je plakat ljetne škole izazvao gomilu dezinformacija, pogrešnih interpretacija, te vrlo zlonamjernih komentara, još jedanput skreću pažnju kako se radi o plakatu generisanom od strane umjetne inteligencije kojeg su preuzeli s Freepik.com, o čemu se svatko može osobno uvjeriti.

“Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta „Koski Mehmed-pašina džamija“. Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti.

Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno “izbili” jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj”, ističe se u saopštenju.

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru poručuju kako će bez obzira na sve nastaviti svoju misiju internacionalizacije obrazovanja, promovisanja međukulturnoga dijaloga i suživota, te podizanja kvalitete nauke i visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Ostavite komentar