ZDENKO SAKAN: Želimo da Kotor Varoš bude mjesto u kojem se živi, radi i ostaje

0
239

Opština Kotor Varoš nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije i uglednog industrijskog grada, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba i potrebama svojih građana.

Rekao je to u intervjuu za Načelnik.net Zdenko Sakan, načelnik ove lokalne zajednice, naglasivši da je želja opštinskog rukovodstva da Kotor Varoš bude mjesto u kojem se živi, radi i ostaje.

S načelnikom Sakanom razgovarali smo o realizovanim projektima u proteklom periodu, poslovnom ambijentu u ovoj lokalnoj zajednici, ali i ciljevima za naredni period.

Opština Kotor Varoš dobitnik je prestižnog BFC sertifikata, što znači da ima povoljno poslovno okruženje. Početkom godine na manifestaciji „Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu“ posebno priznanje za najvišu ocjenu ispunjenosti kriterijuma u okviru BFC SEE programa pripalo je opštini Kotor Varoš. Koliko vam to priznanje znači?

SAKAN: Sa ponosom mogu reći da je Kotor Varoš otvoren grad za sve koji u njemu žele da žive, stvaraju, investiraju. Opština Kotor Varoš ispunila je uslove BFC resertifikacije, kojom je obnovila status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem sa izuzetno visokom ocjenom.

Činjenica da opština ima ovaj sertifikat govori potencijalnim investitorima da se radi o lokalnoj zajednici koja je orjentisana ka potrebama i zahtjevima privrednika.

Proces resertifikacije dokazuje da su opštinske službe odlučne u namjeri da održe dostignuti standard, kao i da unaprijede postojeće procese i usluge koje provode u svom radu u skladu sa kriterijumima sertifikacije.

U procesu resertifikacije opština Kotor Varoš je unaprijedila proces pružanja usluga građanima, kao i postojećim i potencijalnim investitorima.

Jači razvoj, veći priliv investicija iz inostranstva i nova radna mjesta samo su neke od prednosti koje opštinama i gradovima u Srpskoj donosi sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a koji je, sa druge strane, ulagačima pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime.

Poboljšali smo rad Privrednog savjeta koji je kroz ovaj proces intenzivirao svoj rad. U Privredni savjet uključeni su istaknuti privrednici, koji zapošljavaju preko 80 odsto radne snage, a formiran je u cilju približavanja problema i potrebe privrede predstavnicima lokalne samouprave, povećanju transparentnosti i uvažavanju glasa privrednika.

Kada su u pitanju investicione aktivnosti u opštini Kotor Varoš, koja ulaganja biste istakli kao najznačajnija u prethodnom periodu?

SAKAN: Privredni ambijent je izuzetno dobar i ljudi žive od svoga rada.

U 2021. godini je nastavljena izgradnja i uljepšavanje grada, u velikoj mjeri je podignut nivo komunalnih usluga i realizovan je značajan broj planiranih investicija, a posebno težište svih aktivnosti je stavljeno na obezbjeđivanje novih razvojnih investicija i zapošljavanja.

I pored tih problema uspjeli smo da realizujemo značajan broj projekata predviđenih planom kapitalnih investicija i zahvaljujući domaćinskom poslovanju i racionalnom trošenju budžetskih sredstava uspjeli smo pokriti budžetski deficit iz prošle godine u iznosu od 370.000 KM.

Intenzivno smo radili i ulagali maksimalne napore u modernizaciju i izgradnju lokalne i nekategorisane putne mreže na području cijele opštine.

Uspješno smo završili izgradnju vodovoda prema Podbrđu i izgradnju kanalizacione mreže u naselju Ripište. Postavljanjem 23 stuba završen je projekat „Izgradnja led rasvjete na pješačkoj stazi uz rijeku Vrbanju“. U mjesnoj zajednici Šiprage u toku je ralizacija projekta rekonstrukcije vodovodne mreže, a uspješno je okončana akcija uklanjanja devastiranih i ruševnih objekata, koji su se nalazili uz glavnu ulicu i predstavljali su opasnost i ugrožavali bezbjednost stanovništva.

Renovirali smo šest autobuskih lokacija u gradu.

Opština je finansirala proširenje Knez Mihailove ulice sa odvodnjom oborinskih voda i izgradnjom trotoara, a preduzeća „Dermal“ i „Sim Tehnik“ će vlastitim sredstvima zasaditi drvored i postaviti klupe.

U proteklom periodu u opštini Kotor Varoš radilo se mnogo. Nedavno je završena izgradnja 50 parking mjesta u naselju Bregovi, asfaltiran je i plato u mjesnoj zajednici Vrbanjci, izvršena je sanacija brojnih saobraćajnica… Šta biste još izdvojili kao posebno značajno za građane Kotor Varoša?

SAKAN: U 2022. godini nastavili smo sa razvojem lokalne zajednice i uljepšavanjem grada, da dodatno podižemo nivo komunalnih usluga, a realizovali i značajan broj planiranih investicija.

Posebno težište svih aktivnosti je stavljeno na obezbjeđivanje novih razvojnih investicija i zapošljavanja.

Izgradnjom nove zgrade lokalne uprave konačno je riješen višegodišnji nedostatak adekvatnog prostora za opštinske službe i naš plan je da se u ovoj godini preselimo u ovaj reprezentativan objekat.

Završena je prva faza izvođenja radova na vanjskom uređenju i infrastrukturi i za tu namjenu smo izdvojili 250.000 KM budžetskih sredstava.

Sredstvima Vlade Republike Srpske u iznosu od 300.000 KM završili smo popločanje i uređenje jednog dijela trga ispred nove zgrade lokalne uprave.

Budžetom za ovu godinu planirano je još 300.000 KM za kompletno uređenje prostora i pristupnog puta ispred administrativnog centra, izgradnju fontane i jednog dijela parkinga, kao i postavljanje trafo-stanice, a izdvojili smo i značajna sredstva za nabavku namještaja i prateće opreme.

U saradnji sa UNDP-om biće realizovano pet projekata u pet mjesnih zajednica na području opštine.

Većina lokalnih zajednica suočava se sa negativnim prirodnim priraštajem, kao i odlivom radno sposobnog stanovništva. Kakva je situacija u opštini Kotor Varoš, na koji način stimulisati mlade ljude da ostaju na ovim prostorima?

SAKAN: Trajni odlazak mladih iz zemlje ne predstavlja samo nedostatak za privredu, već prije svega za društvo u cjelini. Niske plate i migracije stanovništva predstavljaju glavni uzrok nedostatka radne snage u Republici Srpskoj.

U Kotor Varošu poslodavci sve češće imaju problem pronalaska kvalitetne radne snage, kao i zadržavanje iste.

Fluktacija radne snage sve češća je pojava u preduzeću, obukom u jednom preduzeću, radniku se otvara mogućnost da može da ide od poslodavca do poslodavca i bira radno mjesto na koje želi da ide.

Prije 10-15 godina poslodavci su bili ti koji su birali radnike koje će zaposliti, a danas su radnici ti koji mogu da biraju gdje žele da rade i za koju platu.

Jedino zajednički kompanije, fakulteti i država mogu da kreiraju ambijent koji stimuliše mlade da ostanu u lokalnim zajednicama Republike Srpske ili da se nakon studiranja i rada u inostranstvu vrate.

Vlast, poslodavac i radnik zajedno treba da rade na razvoju ekonomije jedne države.

Nedavno je u okviru “Kotorvaroškog kulturnog ljeta” održana tradicionalna manifestacija „Sabor folklora“. Kotlićijada na Bjelinama je ove godine okupila preko stotinu ekipa iz BiH, ali i inostranstva. Koliko manifestacije poput ovih obogate turističku ponudu opštine i na neki načim promovišu lokalnu zajednicu?

SAKAN: Opštinski “Gastro-fest” je tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija u regionu koja okuplja veliki broj izlagača raznovrsnih kuhinja i jela, kao i izlagače zdrave hrane, kućne radinosti i suvenira.

Gastronomski turizam je veoma bitan segment turističke ponude, a cilj ove manifestacije je promocija gastro-kulture kao važnog dijela ukupne turističke ponude.

Kotorvaroška “Kotlićijada” predstavlja zaštitni znak opštine jer iz godine u godinu okuplja veliki broj ekipa, koje se takmiče u pripremanju lovačkog i ribolovačkog kotlića.

Lovni turizam je takođe u ekspanziji, turističku ponudu naše opštine predstavljamo i na brojnim sajmovima, a manifestacije poput Sabora folklora samo upotpunjuju turističku razglednicu naše opštine.

Stanovništvo u ruralnim dijelovima opštine uglavnom se bavi poljoprivredom, s obzirom na to da je taj kraj bogato i plodno tlo za razvoj mnogih biljnih kultura. Koliko Opština stimuliše razvoj poljoprivrede i koliko pruža podršku stanovništvu u ruralnim dijelovima lokalne zajednice?

SAKAN: Budžetom opštine Kotor Varoš predviđena su određena sredstva za stimulisanje razvoja poljoprivrede. Putem Javnih poziva za subvenciju poljoprivredne proizvodnje podstičemo ratarsku, stočarsku i plasteničku proizvodnju. Već smo rekli da postoji problem migracije stanovništva i sve je manje onih koji u seoskim područjima ostaju i žive od svoga rada.

Obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata svakog društva. Kakvo je stanje u toj oblasti, da li se bilježi rast ili pad broja učenika?

SAKAN: U centralnoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“, njenim područnim odjeljenjima u Vrbanjcima, Zabrđu i Prisoju, i u područnim školama u Maslovarama i Šipragama u prošloj školskoj godini su upisana 154 prvačića, što je za sedam učenika više nego 2020. godine.

Činjenica je da se konstantno smanjuje broj učenika u područnim osnovnim školama, jer je sve manje stanovništva na selu.

Sa druge strane Opštinska uprava podržava mlade i uspješne ljude, prvenstveno dodjelom stipendija i za ovu godinu je za tu namjenu izdvojeno 70.000 KM iz opštinskog budžeta.

Na ovaj način smo jasno stavili do znanja da razumijemo potrebe mladih i njihovu želju da po završetku školovanja postanu kreatori novih ideja i projekata koji će doprinijeti razvoju opštine.

Kotor Varoš godinama unazad pruža podršku sportistima i sportskim kolektivima, koji su, možemo slobodno reći, najbolji ambasadori jedne lokalne zajednice. Da li će ta podrška biti nastavljena i u narednom periodu?

SAKAN: Kao prvi čovjek opštine Kotor Varoš koristim priliku da kažem da sam ponosan na sve naše sportiste, koji u ovim teškim vremenima postižu značajne rezultate, i tako na najbolji mogući način promovišu našu lokalnu zajednicu.

Podržavamo rad svih klubova i posebno nagrađujemo one kolektive i pojedince koji ostvare značajne rezultate u međunarodnim okvirima. Tako će biti i ubuduće, a ja se nadam da će generacije koje dolaze nastaviti trend postizanja vrhunskih rezultata i osvajanja najsjajnih medalja na domaćim i evropskim takmičenjima.

Kakva je Vaša vizija daljeg razvoja opštine Kotor Varoš i koji su strateški ciljevi za naredni period?

SAKAN: U dosadašem mandatu na čelu opštine mogu slobodno reći da je uložen maksimum napora da Kotor Varoš bude bolje mjesto za život, a broj realizovanih investicija i infrastrukturnih projekata govori tome u prilog.

Opština Kotor Varoš nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije i uglednog industrijskog grada, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba i potrebama svojih građana. Uvjereni smo da to dobro činimo na zadovoljstvo naših mještana, a u pogledu prilagođavanja opštine izazovima budućnosti težište stavljamo na jačanje privredne osnove, jačanje finansijske snage budžeta i rješavanju svih problema u našoj nadležnosti.

Ovo opštinsko rukovodstvo ima jasnu razvojnu viziju, realno postavljene ostvarive ciljeve i konkretne zadatke, uklapajući se pri tom u budžetske okvire i mogućnosti.

Želimo da Kotor Varoš bude mjesto u kojem se živi, radi i ostaje.

(Aldijana Mirković)

Ostavite komentar