Željeznice Srpske: Besplatan prevoz građana u Banjaluku na proslavu Dana Republike

0
51

Kompanija Željeznice Republike Srpske obezbjedila je besplatan prevoz željezničkim putničkim saobraćajem svim građanima prilikom odlaska i povratka sa svečane proslave 9. januara – Dana Republike Srpske u Banjaluci, saopšteno je iz ŽRS-a.

– Željeznice Republike Srpske će u okviru besplatnog prevoza putnika u utorak, 9. januara, saobraćati po redovnom redu vožnje.

Svečani defile povodom Dana Republike biće održan na Trgu Krajine u utorak, 9. januara, sa početkom u 17.00 časova.

Nakon toga, od 19.00 časova biće održan koncert na Trgu Krajine na kojem će nastupiti regionalne zvijezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, nakon čega je uveden sadašnji – Republika Srpska.

Ostavite komentar