Željko Komšić i delegacija rezervisali ultraluksuzni hotel u Ženevi, nisu otišli, ali će građani BiH platiti troškove

0
76

Nominalno hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao je sa svojom delegacijom od 10. do 12. decembra učestvovati na obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava i 75. godišnjici usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u Ženevi. Ali, do toga nije došlo, a taj diplomatski propust i inertnost će na kraju platiti građani.

Naime, Komšić je preko svojih saradnika sredinom novembra rezervisao sedam standardnih soba i jednu suite u Hotelu des Bergues koji pripada luksuznom lancu ‘Four Seasons’ hotela, jednom od najskupljih i najluksuznijih hotela u Ženevi, saznaje hercegovina.info.

U Ženevi su se za vrijeme istorijskog sastanka 16. juna 2021. susreli ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Džo Bajden. Tokom boravka u Švajcarskoj ruski predsjednik Putin je odsjeo u hotelu Mandarin, a Bajden je boravio u hotelu Intercontinental u Ženevi. Sobe u ta dva hotela su skoro duplo jeftinije od onoga gdje su trebali odsjesti Željko Komšić i njegova delegacija u Hotel des Bergues.

Željko Komšić Ženeva
Hotel u kojem je boravio ruski predsjednik Vladimir Putin
Željko Komšić Ženeva
Hotel u kojem je boravio američki predsjednik Joe Biden
Željko Komšić Ženeva
Hotel koji je s delegacijom rezervirao Željko Komšić, tik uz obalu Ženevskog jezera

Cijene izražene u grafikama iznad označavaju one koje su postavljene kao prosječne cijene tog hotela ukoliko jedna osoba treba jedno noćenje.

Kako naši pouzdani izvori tvrde, Komšićev luksuzni hotel nalazi se uz samo jezero. Suite je, naravno, rezervisan za Komšića, a građani koji ga finansiraju bi samo njegovu sobu platili 2.400 evra (4.700 KM). Za druge članove delegacijea ukupna cijena soba bila bi oko 9.000 evra (17.600 KM). Dok ogroman dio građana Bosne i Hercegovine krpa kraj s krajem i može samo sanjati noćenje u hotelu, porezne obveznike i sve građane Komšićev izlet u Ženevi koštao bi čak 22.300 maraka!

U hotelskom žargonu, ‘suite’ označava vrstu sobe ili apartmana koji je obično veći od standardne hotelske sobe i često uključuje dodatne prostorije osim spavaće sobe. Suite obično sadrži dnevni boravak, ponekad sa sofom koja se može pretvoriti u krevet, i može imati i dodatne sadržaje poput kuhinje ili trpezarije. Suite apartmani su dizajnirani da pruže više prostora i luksuza, te su često skuplji od standardnih soba. Idealni su za duže boravke, porodice ili one koji traže više udobnosti i privatnosti.

Istraživanjem stranica za rezervaciju smještaja može se utvrditi da je od Komšićevog hotela skuplji samo jedan, i to Hotel Woodward koji se isto tako nalazi uz samo jezero u Ženevi.

To nije sve

Iz Komšićeve kancelarije su dvije sedmice od zahtjeva naprasno otkazali rezervaciju hotela početkom decembra. Zbog stroge politike hotela, povrat novca nije bio moguć, upravo da bi se izbjeglo otkazivanje neozbiljnih gostiju. Na kraju, a to je potvrđeno nekoliko dana kasnije, hotel je izašao u susret i nepojavljivanje Komšića i njegove pratnje u Ženevi građane Bosne i Hercegovine će koštati više od 5.000 evra (‘samo’ 11.000 KM).

Propušteni događaj

Željko Komšić trebao je učestvovati na obilježavanju 75. godišnjice univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ali kako saznajemo put u Švajcarsku odgođen je zbog puta u Brisel gdje je boravio na sastanku s evropskim čelnicima.

Tokom ta dva dana u Ženevi organizovane su tematske konsultacije. Organizatori navode da je ovaj ogađaj visokog nivoa  ‘Ljudska prava 75’ sazvao UN za ljudska prava i suorganizovala ga je Vlada Švajcarske. Učesnici su uključivali države članice, organizacije civilnog društva, gradove i lokalne vlade, branitelje ljudskih prava, parlamentarne predstavnike, entitete Ujedinjenih naroda, akademike, stručnjake, mlade ljude i umjetnike. Prateći događaji održavali su se u regionalnim središtima, u Palati naroda i u virtuelnim sobama.

Željko Komšić Ženeva

Osim toga, UN za ljudska prava održao je koncert za ljudska prava uz podršku umjetnika iz cijelog svijeta kako bi obilježio 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 10. decembra.

Gdje je trebao odsjesti Željko Komšić?

Iako se predstavlja kao čovjek koji ima empatiju prema malom čovjeku, članu Predsjedništva BiH očigledno nije mrsko ugoditi i vlastitom komforu. Ovaj luksuzni hotel je dizajnirao poznati umjetnik unutrašnjeg enterijera Pierre-Yves Rochon, a hotel kao dio eksluzivnog Four Seasons smješten je u istorijskoj zgradi. Sve sobe u hotelu Four Seasons odlikuju se jedinstvenim luksuznim stilom s klasičnim francuskim namještajem i nude pogled na grad, vrt ili jezero. Hotel se nalazi u centru Ženeve, 10 minuta hoda od željezničke stanice i odmah pored autobusne stanice Mont Blanc. Raskoš kakav pruža ovaj hotel očigledno su prepoznali i gosti, pa je tako ovaj objekt ocijenjen s vrlo visokih 9,8 kada je u pitanju boravak i komfor jedne osobe.

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Voli luksuz i ne voli biti sam

Delegacija hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, na čelu s njim, je samo za jedan u VIP salonu aerodroma u Frankfurtu potrošila više od 6.200 KM.

Koncem prošle godine frankfurtski aerodrom ispostavila je račun od 1. novembra 2023. za korištenje usluga. Preciznije, tražila se refundacija troškova koje je platila Ambasada BiH u Njemačkoj, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Tada je, kao i u otkazanom putu u Švajcarsku, u Komšićevoj delegaciji bilo čak osam osoba i sve su koristile VIP salon. S Komšićem su se tada u VIP salonu frankfurtskog aerodroma počastili pratioci, ali i savjetnici. Na tom popisu je bila i njegova supruga Sabina te Ferid Musić, Sandra Filipović, Sanjin Mesihović i drugi.

Javnost se tada pitala za razloge korištenja usluga u VIP salonima budući da je već 2. novembra morao biti u Njujorku na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a.

Inače, VIP saloni u aerodromima omogućuju doček i ispraćaj visokih službenika, odnosno osoba od posebnog značaja kao i organizaciju njihovih poslovnih ili diplomatskih sastanaka.

Delegacija od 22 člana

Kada je u decembru 2007. otvarana Ambasada BiH u Podgorici, Komšić je, kako su tada objavili mediji, sa sobom poveo čak 22 ljudi. Odluke Predsjedništva BiH o tome nije bilo.

U Komšićevoj delegaciji, koja je putovala u sedam automobila, bilo je šest savjetnika iz njegove kancelarije, jedan član Protokola Predsjedništva BiH, 10 članova osiguranja, te četiri vozača.

Niko iz kancelarija ostala dva člana tadašnjeg Predsjedništva Harisa Silajdžića i Nebojše Radmanovića nije otišao u Podgoricu.

Skijanje ‘na kuću’

Komšića pamtimo i po tome što je, zajedno s četiri člana svoje kancelarije, 2014. godine pravdao “službeno” putovanje računom skijališta.

Komšić i njegovi saradnici “službeno” su u isto vrijeme otputovali u tri različite zemlje, Italiju, Njemačku i Austriju, a troškove noćenja za tri noći svi su opravdali računom austrijskog skijališta Solden.

Dalje, ako se vratimo na kraj 2011. i tamo ćemo naći izvještaj o rastrošnost Komšića, koji je i tada bio u Predsjedništvu.

U tom periodu kancelarija hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića potrošio je za devet meseci 2011. skoro koliko kancelarije druge dvojice članova Predsjedništva – Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića zajedno.

Komšića kancelarija za devet mjeseci potrošila je ukupno 153.926 evra, a preostale dvije zajedno samo 44.000 evra više.

Komšićeva kancelarija potrošila je tada 42.560 evra za angažovanje osoba po ugovoru o djelu, Izetbegovićeva 12.000 evra, dok su u Radmanovićevok kancalriji u istu svrhu potrošili 5.650 evra.

Iz Komšićeve kancelarije već 11 dana nisu odgovarali na naše upite o ženevskom, umalo, izletu, kao ni na podsjetnike od prošle sedmice. Takođe, kako saznajemo ovaj planirani put nije iskoordinisan ni iskomuniciran s Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Iako zakonski nisu to dužni učiniti, u bilo kojoj državi bilo bi diplomatski neozbiljno, a i neodgovorno prema domaćinu.

Ostavite komentar