ZLOUPOTREBE I BAHATOST Dujaković preko Agencije za osiguranje plaćao stan, putovanja, telefon

0
124

Da mnogi funkcioneri imaju razvijen privatni lični biznis u branši u kojoj im država daje platu i plaća troškove, te da od toga imaju korist i njihove porodice, nije nikakva tajna. Međutim, tajna je kada će tužioci i sudije te predmete izvaditi iz ladica.

Jedan od takvih funkcionera, koji i pored brojnih dokaza kojim raspolaže Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, je i bivši direktor Agencije za osiguranje Slaven Dujaković. Tokom njegovog mandata pripisuje mu se da je trošio novac na stranačke skupove, putovao u SAD o trošku Agencije, a da nije imao pravni osnov, nabavljao telefone, te plaćao stan i gorivo.

FINANSIRANJE STRANAČKIH SKUPOVA

Da Dujaković blagodeti koje mu je pružala funkcija ne koristi samo za lične svrhe, nego i partijske, svjedoči i činjenica da je baš na dan održavanja partijskih skupova Agencija imala troškove ručka u iznosima od 1.000 do 3.000 KM.

Tako je 10. marta 2020. godidne održana sjednica Regionalnog odbora Doboj DNS-a, čiji predsjednik je upravo Dujaković. Za vrijeme održavanja sjednice, Dujaković jen napravio trošak ugostiteljskih usluga u iznosu od 2.773, 50 KM, a isti je plaćen sa žiro računa Agencije.

– Isti slučaj desio se i 7. avgusta, ovaj put u Tesliću. Dujaković je prisustvovao na predstavljanju kandidata za odbornika DNS-a u ovoj opštini, a napravio je trošak ugostiteljskih usluga u iznosu od 1.183 KM i, takođe, troškovi su plaćeni sa računa Agencije – rekao je izvor iz Tužilaštva.

Dva mjeseca kasnije, Dujaković je prisustvovao Skupštini gradskog odbora DNS u Trebinju. Tom prilikom napravio je trošak hotelskih usluga smještaja u iznosu od 175,54 KM i isti je plaćen sa žiro računa Agencije za osiguranje.

TROŠKOVI STANA I GORIVA

Po osnovu ugovora o radu, Dujaković je odobren trošak zakupa stana u Banjaluci u visini od 666,70 KM mjesečno, s obzirom da mu je mjesto prebivališta u Doboju. Dujaković, pak, nije zaključio ugovor o zakupu stana, već mu je navedeni iznos zakupa isplaćivan preko plate, kao lično primanje radnika u bruto iznosu od 995,03 KM.

Kako mu je priznato pravo na troškove zakupa stana, isti ne bi trebao ostvariti i pravo na troškove goriva kod odlaska i dolaska na posao, jer je na navedeni način Dujaković po istom osnovu (mjestu prebivališta) priznato pravo na dva troška (stan i gorivo). Međutim, u periodu 1. januara 2020. do 31. maja 2021. godine (dakle u vremenu kada se radilo od kuće i radnici agencije nisu išli na teren, niti na seminare) trošak Agencije po osnovu goriva iznosio je 18.509,01 KM!! Iz utvrđenog stanja može se zaključiti da je Slaven Dujaković potrošio 9.254 litara goriva i i prešao 132.207 km za odlazak i dolazak sa posla?!

PORODIČNI PUT U ČIKAGO O TROŠKU AGENCIJE

Dujaković je u periodu od 10. do 25. septembra 2019. godine boravio u Čikagu sa porodicom. Za taj period njemu je izdat putni nalog, iako nije obrazložio, niti dokumentovao razloge putovanja u SAD. Na osnovu putnog naloga priznati su mu troškovi dnevnice, avio karta i ugostiteljske usluge u iznosu od 5.347,13 KM!

Dujaković je navodno boravio na nekom skupu koji je trajao dva dana, ali kako se može vidjeti i na njegovim društvenim mrežama, on je sa porodicom u SAD proveo 16 dana! Interesantno je da Dujaković nije objavio niti jednu sliku sa skupa na kojem je navodno boravio.

NABAVKA TELEFONA

U toku 2020. godine sa računa Agencije za osiguranje plaćena su tri mobilna telefona u iznosu od 5.160 KM. Isti su se vodili kao osnovno sredstvo, ali nikada nisu bili u posjedu Agencije i ona nije raspolagala njima.

TEHNIČKI PREGLEDI KAO REKET

Kako su ranije pisali mediji, Dujaković je spojio ugodno sa koristim i nakon što je cijedio sredstva Agencije za lične troškove, odlučio je da sebi ostvari i poslovne uspijehe preko Agencije. Naime, dobar dio osiguravajućih kuća koje rade na registraciji vozila, a nemaju sopstveni tehnički pregled, prinuđene su da tehničke preglede obavljaju u firmi „Plava linija“.

Možete već pretpostaviti da se ona dovodi u vezu sa Dujakovićem. Naime, njeno sjedište je registrovano u Stanarima kod Doboja i vodi se na jednog od članova Dujakovićeve porodice, dok se na portalu akta.ba kao suvlasnici firme još uvijek navode sam Dujaković i Saša Vajić. Prema izvorima Žurnala, Vajić je suprug Dujakovićeve sestre.

Kako je Agencija nadležna za kontrolu poslovanja osiguravajućih kuća, one su i prihvatale da sarađuju sa „Plavom linijom“ kako im ne bi pronašli razne nepravilnosti i nezakonitosti, a zauzvrat Agencija je „gledala kroz prste“.

 

Ostavite komentar