Župljanin: Nije isključena mogućnost terorističkih aktivnosti u BiH, pojačati aktivnosti bezbjednosnih struktura

0
79

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin rekao je da, zbog najnovijih dešavanja u Izraelu i podrške Palestincima na protestima, bezbjednosne strukture moraju da pojačaju aktivnosti u vezi sa pronalaskom i sprečavanjem djelovanja terorističkih grupa u BiH.

Župljanin je podsjetio da u BiH postoje određene terorističke ćelije koje manje ili više miruju, ali kada im se ukaže prilika za to onda pokažu svoje namjere.

Prema njegovim riječima, nije isključena mogućnost terorističkih aktivnosti u BiH.

– Svaki od terorističkih akata koji se desio u posljednjih 10 godina bilo gdje u svijetu na određeni način ima neku vezu sa BiH. Ili su ljudi u BiH pripremani ili su porijeklom iz BiH ili su se vratili sa ratišta u BiH – rekao je Župljanin.

U vezi s najavom pokretanja odgovornosti načelnika Odjeljenja za borbu protiv terorizma u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara Lejle Čopelj zbog prisustva skupovima na kojima su istaknute nedozvoljene zastave i na kojim se pruža podrška određenim terorističkim organizacijama, Župljanin smatra potpuno neprihvatljivim da Čopeljova prisustvuje takvim događajima.

– Čopeljova, koja treba da vodi računa i da priprema prijedloge strategije kako da se suprotstavi svim mogućim oblicima terorizma, učestvuje praktično u događajima koji su podrška militantnoj organizaciji Hamas – istakao je Župljanin za Srnu, prenosi RTRS.

On je ukazao da bi nadležni u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara trebalo detaljno da ispitaju ovaj slučaj i preduzmu sve mjere koje su predviđene aktima resornog ministarstva i zakonom, te sankcionišu postupke koji nisu u skladu s propisima.

– Svako drugo ponašanje bi bilo neprihvatljivo i moglo bi postati model za ponašanje drugih iz čega bi se moglo shvatiti da u BiH postoji ozbiljna podrška onima koji se bave terorističkim aktivnostima – rekao je Župljanin.

Ostavite komentar