Župnik koji je radio i kao vjeroučitelj slao dječaku eksplicitne poruke

0
44

Neimenovanom župniku iz Požeške biskupije zabranjeno je obavljanje svešteničke službe jer se neprimjereno dopisivao sa maloljetnim dječakom.

Slavonski župnik je maloljetnom dječaku slao poruke eksplicitnog sadržaja, a nakon što je Požeška biskupija sprovela crkveni upravni kazneni postupak, udaljen je iz službe.

Župnik se tokom 2022. godine dopisivao sa 16-godišnjakom i slao mu poruke eksplicitnog sadržaja.

Roditelji su za slučaj saznali kada je njihov sin burno regovao kada je vidio župnik u njihovoj ulici. Nakon što im je sin ispričao što mu se dogodilo, sve su prijavili policiji, a slučaj je prijavljen i Požeškoj biskupiji koja je sprovela crkveni upravni krivični postupak. Župnik je morao da napusti mjesto na kojem je tada služio.

“Spomenutom svešteniku zabranjeno je vršenje svešteničke službe. Tokom čitavog postupka Požeška biskupija bila je u kontaktu sa porodicom tada maloletne osobe, kojoj još jednom iskazujemo žaljenje zbog neprihvatljivog ponašanja”, poručili su iz Požeške biskupije.

Kako nezvanično saznaju hrvatski portali, crkvene vlasti kontaktirale su porodicu prije godinu dana, kad je sve izašlo u javnost.

Posebno zabrinjavajuća situacija bila je i činjenica kako je spomenuti župnik tad radio u jednoj školi kao vjeroučitelj. Ipak, nedugo nakon incidenta dobio je otkaz.

Ostavite komentar