Zvizdić: Nema izbacivanja stranih sudija iz Ustavnog suda dok BiH ne postane članica EU

0
134

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nikad neće postići sporazum sa strankama Trojke o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda sve dok BiH ne postane punopravna članica Evropske unije, poručio je član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

“Mi ne prihvatamo paritetan odnos sudija 3-3-3. Ne prihvatamo bilo kakvo entitetsko ili etničko glasanje. Ne prihvatamo da strane sudije bira bilo koji drugi pravni autoritet osim predsjednika Evropskog suda za ljudska prava”, naveo je Zvizdić (NiP).

Njemu je ekspresno odgovorio Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH.

“Iskreno se nadam da Denis Zvizdić ne govori u ime Trojke kada tvrdi da Trojka neće prihvatiti da strane sudije odu iz Ustavnog suda i da ih bira bilo ko sem predsjednika Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

On je istakao da to u prevodu znači da BiH neće nikada postati članica EU i da BiH ostaje bez jedinog kohezionog faktora, prenosi RTRS.

“Zvizdić, siguran sam, zna za stav Evropske komisije da članstva u EU nema sa stranim sudijama u Ustavnom sudu i OHR-om.

Vjerujem da je pročitao i mišljenje Venecijanske komisije koja takođe jasno navodi da je uloga OHR-a prevaziđena i da je neophodno zamijeniti strane sudije”, rekao je Nešić.

 

Ostavite komentar