Košarac: Teatar apsurda susret Bećirovića i Šmita

0
106

Teatar apsurda jedini je mogući termin za vjerodostojan opis sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Kristijana Šmita, ocijenio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je istakao kako kvaziljevičar Bećirović trči pod skute fantoma iz OHR-a da bi mu se požalio na, kako je saopštio, “antidejtonske i antiustavne aktivnosti” rukovodstva Srpske.

– Ima li veće antidejtonske i antiustavne pojave od djelovanja nelegitimnog uzurpatora Šmita, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik?! Ima li većeg paradoksa od Bećirovićevog zalaganja za suverenitet BiH, dok istovremeno priziva međunarodni intervencionizam – upitao je Košarac.

On pita i da li ima većeg podaništva i sluganstva od činjenice da Bećirović traži rješenja u žalopojkama fantomskom visokom predstavniku, umjesto u dogovoru sa demokratski izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH.

– Ima li većeg samoponiženja, ali i nipodaštavanja naroda koji te je izabrao, od činjenice da suverenost i autentičnost tvoje politike počinje i završava u bijeloj zgradi na adresi Emerika Bluma 1? Od činjenice da svoje političko djelovanje svodiš na “vezivanje konja gdje ti aga kaže” – pita Košarac.

Nesuvislo je, kaže, objašnjavati Bećiroviću da u Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru nema nijedan element koji bi ugrozio mir i stabilnost u BiH, regionu i Evropi.

– Nesuvislo je njemu pričati o tome da ništa sporno nema u činjenici da su kadeti Vojne akademije u Beogradu prodefilovali su ulicama Prijedora uoči obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari. To je praksa koju godinama baštinimo u okviru njegovanja tradicije oslobodilačkih ratova – napisao je Košarac na Instagramu.

Iluzorno je očekivati, dodao je Košarac, da Bećirović to može shvatiti, jer mu mržnja prema Srbima i svemu što nosi prefiks srpski to nikada neće dozvoliti.

Umjesto da sagleda činjenično stanja i pogleda istini u oči, Košarac je ocijenio da će se Bećirović, kao šampion populizma i opštih mjesta, naravno odlučiti za nelegitimnog Šmita i novu rundu blebetanja i izmišljotina.

– Kao što rekoh, teatar apsurda. Opravdano se pitam da li je postalo suvišno reagovati na to ili je u Denisovom najboljem interesu utvrđivanje dijagnoze i adekvatna terapija? Što se tiče Šmita, nema dileme – karta za Njemačku u jednom pravcu – zaključio je Košarac.

Bećirović se juče u razgovoru sa Šmitom ponovo bavio Deklaracijom Svesrpskog sabora navodeći da je njen sadržaj “opasan”, da “ugrožava mir u regiji, međunarodno pravo i osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Ostavite komentar