Građani traže da se Ćirilični park izmjestiti kod Delte: „Iz Gradske uprave su prijetili ljudima koji su pokrenuli pitanje parka. Nemate građevinsku dozvolu!“

0
41

U Banjaluci je juče održana javna rasprava po pitanju izgradnje Ćiriličnog parka u naselju Kupusište. Kako tvrde okupljeni stanari pomenutog naselja, svega 10-15% građana je za izgradnju parka dok ostatak predlaže da se Ćirilični park izmjesti kod TC Delta jer tamo ima više protora. Kako su naglasili okupljeni građani, ali i u jednom trenutku potvrdio i ovlašteni potpisnik Vuk Višekruna u izgradnju parka se krenulo bez građevinske dozvole.

„Zašto se ne sluša volja građana? Šta sad ja trebam uraditi? Da li trebam da upadam na Skupštinu? Da li mi neko može reći koji je to pravni način da vam pokažemo da smo protiv izgradnje Ćiriličnog parka na ovoj lokaciji?” pitao je vidno uznemireni građanin.

Ovlašteni potpisnik Gradske uprave kazao je kako od izmještanja parka nema ništa bez obzira na volju stanara.

„Park nije moguće izmjestiti. Urađena je projektna dokumentacija, prošla javna nabavka, izabran izvođač, potpisan ugovor i preuzete su određene obaveze. Ne možemo mi sad samo tamo dodati Ćirilični park“, kazao je Vuk Višekruna ovlašteni potpisnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Građani su potom pitali prisutnog Višekrunu, kako je moguće da je sve gore navedeno realizovano bez saglasnosti građana i kako je moguće da se park finansira iz donacija i privatnih sredstava te da li je razlog toga kako ne bi bilo transparentno.

Podsjećanja radi, nakon što je uvidio da nema više izgovora za betonizaciju Banjaluke, gradonačelnik Draško Stanivuković brže-bolje otvorio je udruženje “Savez mladih” koji su navodno predložili izgradnju ćiriličnog parka na Kupusištu. Udruženje koje je registrovano na PDP članove i istaknute aktiviste, a “njihov” prijedlog usvojio je Stanivuković, a ideju potpisao Vedran Francuz, savjetnik gradonačelnika, isti onaj koji je i bio zadužen za nabavku slova. Na inicijativi je čak i broj žiro računa na koji će se novac uplaćivati.

„Ljudi iz Gradske uprave prijete ljudima koji su pokrenuli pitanje parka. Rekli ste da nemate građevinsku dozvolu, a raspisali ste javnu nabavku za izradu staze i osvjetljenja u parku, a u dopisu Ministarstva piše da se građevinska dozvola mor pribaviti za to. Da li će radovi biti obustavljeni do izdavanja građevinske dozvole?“ pitao je jedan od prisutnih građana.

Na šta je Višekruna samo odgovorio da misli da se radovi na osvjetljenju ne izvode, iako se u javnoj nabavci jasno vidi da je ista raspisana za staze i osvjetljenje. Ali je Višekruna priznao kako Grad nema potrebnu građevisnku dozvolu, ali će je nabaviti za sedam dana.

„Vi parkom nazivate ovaj parkić u centru (Park knjige) u kome ima maksimalno 20% zelene površine, sve ostalo je beton i kamen. Kako ćemo mi znati da će i ovaj park ostati park u onom formatu u kome mi želimo, a ne postati još jedna betonska površina. Ako uzmemo da će se betonirati staze, postolja za sva slova. Da li znate reći građanima koliko će se tu umanjiti zelenih površina? Pričate o instalacijama i slovima, a gdje je zelenilo?“ pitao je građanin.

Na njegova pitanja od strane predstavnika Grada nije dobio konkretan odgovor.

(banjaluckeprice.net)

Ostavite komentar