Prinudni upravnik ili prinudni biznis? Tajni dogovori iza javnog poziva za privremene upravnike ZEV-ova

0
43

Uoči isteka mandata, Gradska uprava Banjaluke, predvođena Draško Stanivukovićem novoimenovanim šefom Odsjeka za zajednice etažnih vlasnika (ZEV-ove), Dragomirom Đukićem, poznatijim kao Ćoma, pokušava putem namještenog javnog poziva izabrati firmu koja će na pet godina preuzeti ulogu prinudnog upravnika za preko 1000 ZEV-ova. Tako će Ćoma moći birati izvođače radova i krojiti cijenu istih.

Ovaj javni poziv, koji ističe u subotu, 14. septembra i ima za cilj odabrati prinudnog upravnika za 400 neregistrovanih ZEV-ova i još 600 zajednica čijim upravnicima je istekao ili uskoro ističe mandat. Sumnje oko ovog poziva proističe iz činjenice da se, kako tvrde mnogi, prilagođava uslovima koji pogoduje samo jednoj firmi bliskoj Drašku Stanivukoviću, a ugovor se zaključuje na 5 godina.

Naime, uslovi poziva su postavljeni na način da ih ispunjava jedino firma ZEVIS d.o.o., u vlasništvu Marka Janjića, bliska gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i Dragomiru Đukiću Ćomi. Ova firma, sa samo dva zaposlena, odgovara specifičnim zahtjevima poziva, što je izazvalo opravdanu sumnju da je javni poziv namješten.

Na nedavno održanoj 45. sjednici Odbora za saradnju sa zajednicama etažnih vlasnika, 9. septembra 2024. godine, predstavnici tri konkurentske firme ukazali su na ozbiljne manjkavosti ovog javnog poziva. Oni su istakli da postupak favorizuje jednu firmu te da je cijeli proces obavijen velom tajni, uz prisustvo nepostojećih gradskih akata.

Prema javnom pozivu, izabrani prinudni upravnik bi imao široka ovlaštenja, uključujući zaključivanje ugovora o pružanju usluga s izvođačima radova, preuzimanje obaveze plaćanja nastalih troškova, te naplatu tih troškova od etažnih vlasnika. Ova uloga donosi značajne finansijske i pravne posljedice za etažne vlasnike, posebno one koji se već suočavaju sa problemima zbog nepravilne naplate i sudskih postupaka, poput slučajeva sa Eko toplanama.

S obzirom na sporne okolnosti, zapisnik sa sjednice Odbora biće proslijeđen predsjedniku Skupštine Grada, Ministarstvu lokalne uprave i samouprave, te Agenciji za javne nabavke radi ocjene zakonitosti ovog javnog poziva. Pojedinci iz Odbora smatraju da bi, ukoliko dođe do izbora firme ZEVIS d.o.o., gradske vlasti naknadno donijele potrebne akte kako bi legalizovale ovu spornu odluku, što bi moglo dodatno otežati položaj etažnih vlasnika.

Kako se bliži rok za zatvaranje javnog poziva, stanovnici Banjaluke s pravom postavljaju pitanje: hoće li ovaj potez donijeti koristi gradu, ili će biti samo još jedan primjer političkog pogodovanja i korupcije na štetu građana?

Ostavite komentar