TAJNE MASONERIJE: Ekskluzivni intervju sa Majstorom trećeg stepena Velike Masonske lože Srbije

0
1115

Razgovarali smo sa Majstorom trećeg stepena drevnog i prihvaćenog škotskog obreda, Jovanovske masonerije u Velikoj Masonskoj loži Srbije, koji nastupa pod pseudonimom Hiram Abif, jednim od članova masonske zajednice u Srbiji. Masonerija, često obavijena velom tajne i mistike, izaziva radoznalost i brojne teorije zavjere. Kroz ovaj intervju, saznaćemo više o istoriji masonerije u Srbiji, njenim principima, ritualima i ulozi u savremenom društvu.

Pridružite nam se u ovom ekskluzivnom razgovoru i otkrijte šta znači biti mason u 21. vijeku.

Kako ste se pridružili masoneriji i šta vas je privuklo ovoj organizaciji?

Pridružio sam se masoneriji kroz preporuku prijatelja koji je već bio član i kroz duboko moje interesovanje za njene principe, ideale i tradiciju. Privuklo me je bogato istorijsko nasleđe, simbolika i rad na ličnom intelektualnom i moralnom usavršavanju. Masonerija nudi prostor za duhovni rast i bratstvo sa istomišljenicima koji teže plemenitim ciljevima.

Kako se postaje slobodni zidar? Koji su uslovi i proces prijema?

Postati slobodni zidar zahteva izraženu želju za moralnim usavršavanjem i služenjem zajednici. Kandidat mora biti odrasla osoba, slobodnog duha, dobrog karaktera, i mora verovati u vrhovno biće, koje se često naziva Velikim Arhitektom Univerzuma. Proces prijema počinje kada kandidat izrazi želju za učlanjenjem i bude preporučen od strane jednog ili više masona. Nakon razgovora i temeljne provere, kandidat prolazi kroz inicijacijski ritual koji ga uvodi u prvu stepen slobodnog zidarstva.

Postoji li i koja je razlika između nižih i viših stepenova u masoneriji?

Razlika između nižih i viših stepenova je u nivou razumevanja i simbolike. Niži stepeni (Učenik, Pomoćnik i Majstor) fokusiraju se na osnovne moralne i filozofske principe, dok viši stepeni (npr. Škotski obred ili Memfis-Misraim obred) dublje istražuju metafizičke, istorijske i duhovne teme.

Viši stepeni pružaju dodatna učenja koja produbljuju razumevanje simbolike i univerzalnih istina.

Koji ste stepen masonerije? 

To je lična informacija koja varira zavisno od napretka unutar lože. Postoji više stepena u slobodnom zidarstvu, a svaki član prolazi kroz njih tempom koji odgovara njegovom ličnom putu i posvećenosti. Ja lično sam mason Majstor trećeg stepena drevnog i prihvaćenog škotskog obreda, Jovanovske masonerije.

Kako biste opisali osnovne principe i ciljeve masonerije? 

Osnovni principi masonerije su bratstvo, jednakost, sloboda, etika, moralnost, i rad na ličnom razvoju. Cilj je graditi bolje društvo kroz individualno poboljšanje svakog člana. Slobodni zidari veruju u slobodu misli, toleranciju, i humanitarni rad, nastojeći da kroz svoje aktivnosti čine svet boljim mestom.

Slobodno zidarstvo, ili Masonerija, jedan je od najstarijih i najtajanstvenijih svetskih pokreta, prožet tradicijom, simbolikom i filozofijom. Kroz vekove, mnogi veliki umovi i lideri bili su deo ovog bratstva, tražeći u njemu mudrost, moralni napredak i duboko ukorenjene vrednosti bratstva, jednakosti i slobode. Danas, u vreme brzih promena, Masonerija nastavlja da privlači pažnju zbog svoje bogate istorije i uloge koju igra u oblikovanju pojedinca i društva

Na koji način masonerija utiče na Vaš lični i profesionalni život? 

Masonerija me podstiče na konstantno samopreispitivanje i rad na sebi, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu. Kroz učenje i rad u loži, postao sam svesniji etičkih i moralnih vrednosti, i te vrednosti prenosim u sve aspekte svog života – bilo da je reč o poslovnim odlukama ili svakodnevnim interakcijama s ljudima.

Šta je simbolizam u masoneriji i kako se tumače masonski simboli?

Simbolizam je srž masonerije. Svaki simbol ima višestruko značenje koje član otkriva kroz lično iskustvo i promišljanje. Na primer, ugaonik predstavlja moralnost, dok šestar simbolizuje duhovnu ravnotežu i kontrolu nad strastima. Neobrađeni kamen predstavlja čoveka u prirodnom stanju, dok je obrađeni kamen simbol prosvetljenog uma, oblikovanog radom i učenjem. Simboli su alati za samorefleksiju i učenje.

Možete li nam dati primjer nekog humanitarnog projekta koji je organizovala Vaša loža?

Naša loža je učestvovala u brojnim humanitarnim projektima. Jedan od projekata uključivao je prikupljanje sredstava za lokalne škole i obrazovne ustanove, kao i pomoć bolnicama kroz donacije medicinske opreme. Humanitarni rad je sastavni deo masonerije, i često ga obavljamo diskretno, bez medijske pažnje. Vodimo se motom kao što je zapisano „A ti kada činiš milostinju, neka ne zna leva tvoja ruka šta čini desna, da bude milostinja tvoja u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće ti javno.“ Matej 6:3-4 (Biblija, Novi zavet):

Kako masonerija doprinosi lokalnoj zajednici i društvu? 

Masonerija deluje kroz humanitarne projekte, ali i kroz lično angažovanje svakog člana u zajednici. Mi verujemo da promena na bolje počinje od pojedinca, a naš rad unutar lože nas ohrabruje da doprinesemo zajednici kroz pomaganje slabijima, podršku obrazovanju i promovisanje moralnih I etičkih vrednosti.

Postoji mnogo “teorija zavjere” povezanih sa masonerijom. Kako reagujete na takve priče?

Teorije zavere su često rezultat nerazumevanja ili nedostatka informacija. Mi verujemo u rad za opšte dobro i transparentni humanitarni rad. U masoneriji nema mesta za tajne zavere; naprotiv, naš cilj je lični i društveni napredak kroz etički rad i podršku zajednici.

Da li masonerija ima tajne koje bi mogle biti štetne za javnost ako bi bile otkrivene?

Ne, masonerija ne krije ništa što bi bilo štetno po javnost. Postoje rituali i simbolika koji su deo tradicije, ali oni služe isključivo kao sredstvo ličnog razvoja i podučavanja. Naš rad je usmeren ka izgradnji moralnog i humanog društva.

Koja je uloga rituala u slobodnom zidarstvu i zašto su oni važni?

Ritual je centralni deo masonskog iskustva jer kroz njega članovi doživljavaju simbole, uče i reflektuju. Ritual je način na koji se članovi duhovno povezuju i prenose mudrosti unutar bratstva. On služi kao alat za pročišćenje, moralnu izgradnju i bratsku povezanost. Tri svetla, stubovi i drugi simbolični elementi prisutni u ritualima imaju duboko značenje i vode ka dubljem razumevanju sveta, života i ljudskih vrednosti.

Koja je uloga okultizma, ezoterije i magije u masoneriji?

Okultizam i ezoterija igraju važnu ulogu u dubljem tumačenju masonskih simbola i filozofije. Iako masonerija nije magijsko društvo u klasičnom smislu, njen simbolizam i rituali često imaju ezoterički karakter, jer se bave skrivenim znanjima o univerzumu, ljudskoj prirodi i duhovnom prosvetljenju. Masonerija koristi ove elemente kao način da podstakne ličnu transformaciju i dublje razumevanje životnih misterija, ali ne praktikuje magiju u operativnom smislu.

Kako masonerija gleda na članove koji odluče da napuste organizaciju? Postoje li posljedice za takve odluke? 

Članovi imaju slobodu da u bilo kojem trenutku napuste masoneriju, bez ikakvih posledica. Sloboda je ključna vrednost u masoneriji, i ona podrazumeva da niko ne može biti prisiljen da ostane ako ne oseća unutrašnju potrebu da nastavi svoj masonski put. U jednom interviju poznati naš masonolog I pisac Dejan Lučić na pitanje voditeljke u jednoj emisiji na isto pitanje je odgovorio da je najlakše izaći iz masonerije, dovoljno je da neplatite članarinu…

Kako se masonerija bori protiv negativne percepcije u javnosti? 

Najbolji način da se borimo protiv negativne percepcije je kroz otvorenost i primere dobrih dela. Mnoge lože danas organizuju događaje, humanitarne akcije i predavanja kako bi pokazale javnosti šta zaista radimo i za koje se vrednosti zalažemo.

U poslednjim decenijama se naročito razvio i Anti-masonski pokret koji preživljava na bazi proizvoljnih filozofskih analiza ezoteričnih pisaca i prenosi se u različitim interpretacijama širom pisanog i digitalnog sveta. Kreatori, pisci i najveći protagonisti Anti-masonerije su se manifestuju u tri grupe:

Prva grupa je deo vodećih struktura kojima slobodno zidarstvo smeta, ometa ili ugrožava njihov zamišljen put koji je zasnovan na vladavini sile, prevare i pritisaka, a kojima etika, moral, religija i demokratija služe kao nužna forma i folklor za postizanje svojih ciljeva.

Druga grupa su pisci, filozofii i dežurni teorteičari zavere koji su svi od reda: ili deo basne o lisici kojoj je grožđe kiselo jer ne može da ga dohvati;

ili red izopštenih (s razlogom) bivših masona;

Treća grupa su naivni ljudi koji u svojoj čednoj želji za saznanjem i razumevanjem, veruju prvima i drugima jer su oni uveliko atraktivniji i prezentniji.

Da li mislite da masonerija treba da bude transparentnija kako bi se smanjile kontroverze koje je okružuju? 

Postoji već značajan nivo transparentnosti,od raznih masonskih tribina otvorenih za javnost, edukacije, knjiga, raznih tv emisija i podcasta, posebno izražena delatnost u humanitarnim aktivnostima. Ipak, verujem da bi još bolja komunikacija i objašnjavanje našeg rada pomoglo u smanjenju nesporazuma i predrasuda. Masonerija se oslanja na simboliku i tradiciju, ali otvoreni smo za dijalog s onima koji žele da nas bolje razumeju.

Kako vidite budućnost masonerije u modernom društvu koje se brzo mijenja?

Masonerija ima duboke korene u ljudskoj potrebi za duhovnim razvojem i bratstvom, tako da verujem da će ostati relevantna. Iako se društvo menja, osnovne ljudske vrednosti kao što su moral, etika, sloboda, bratstvo i potraga za mudrošću, ostaju večne. Masonerija će se prilagoditi promenama, ali uvek ostati verna svojim temeljnim principima.

Da li masonerija planira da promijeni neke od svojih tradicionalnih praksi kako bi ostala relevantna? 

Tradicionalne prakse su osnova masonerije, ali kao što je slučaj sa svakom drevnom organizacijom, postoji prostor za prilagođavanje bez kompromitovanja suštine. Kroz vekove, masonerija je uspela da se prilagodi društvenim promenama, i nastaviće to da čini kako bi ostala značajna u modernom svetu.

Da li za masone postoji religija? 

Masonerija nije religija, ali poštuje duhovnosta samim tim i svaku religiju. U masoneriji, svaki član ima slobodu da veruje u Boga ili višu silu po svom izboru. Postoji naglasak na verovanju u nešto veće od sebe, ali nema zahteva za pripadnost određenoj religiji.

Koji je profil ljudi u masonskim ložama, kojih ima najviše?

Masonske lože okupljaju ljude različitih zanimanja, ali najviše ih dolazi iz intelektualnih i profesionalnih sfera, kao što su lekari, advokati, profesori, inženjeri i umetnici. Ono što ih povezuje nije zanimanje, već zajednički cilj – lični razvoj i doprinos zajednici. Mnogi članovi su ljudi sa izraženim moralnim i humanističkim vrednostima.

Da li vjerujete u Isusa Hrista? 

Masonerija ne postavlja zahteve vezane za određenu veru, a članovi mogu biti pripadnici bilo koje religije, uključujući hrišćanstvo. Lično verovanje je pitanje individualne slobode i poštovanja prema drugima. Tako i verovanje pojedinih masona u Isusa Hrista.

Zašto su masoni u ratu sa Vatikanom? 

Masoni nisu u ratu s Vatikanom niti bilo kojom religijom. Tokom istorije je postojala napetost između određenih verskih institucija i masonerije, ali danas mnogi masoni žive u harmoniji sa svojom verom. Masonerija poštuje slobodu veroispovesti i ne protivi se nijednoj religiji.

Koliko u Srbiji ima masonskih loža?

U Srbiji ima oko trideset Velikih pravih i regularnih Masonskih Loža registrovanih u APR Srbije kao udruženja građana i samim tim legalno postoje. Svaka od tih Loža sadrži po nekoliko malih loža koje rade pod njihovom zaštitom. Postoje i nekoliko ilegalnih marginalnih i neregistrovanih loža koje kvare pozitivan utisak prema ostalim ispravnim i regularnim ložama.

Postoje li ženske lože i kakav je odnos prema njima od strane muških loža?

Da, postoje ženske lože, poznate kao žensko slobodno zidarstvo. U mnogim zemljama, muške i ženske lože funkcionišu paralelno, ali nezavisno. Neke muške lože priznaju ženske lože kao ravnopravne, dok druge zadržavaju tradiciju odvajanja, uglavnom iz istorijskih razloga. Međutim, u modernim vremenima raste međusobno poštovanje i saradnja između ovih tela.

Postoje li i mješovite lože?

Da, postoje i mešovite lože, koje primaju i muškarce i žene kao ravnopravne članove. Najpoznatija međunarodna mešovita obedijencija je Le Droit Humain, koja funkcioniše u mnogim zemljama. Ove lože kombinuju principe jednakosti polova sa tradicionalnim masonskim učenjima.

Koliko je srpska organizacija visoko u svjetskim mjerama masonerije?

Srpska masonerija je deo globalne masonske zajednice i ima svoje mesto u međunarodnoj masoneriji. Iako masonerija ne funkcioniše na osnovu hijerarhijske strukture između država, srpska organizacija neguje bogatu tradiciju i doprinosi globalnom bratstvu.

Da li masoni vjeruju u jedinstvenu svjetsku vladu i religiju? 

Masonerija promoviše bratstvo među ljudima i poštovanje prema različitim verama i kulturama. Nema nikakvih planova niti uverenja o stvaranju jedinstvene svetske vlade ili religije. Masonerija podržava ideju mira i saradnje među narodima, ali poštuje različitost.

Moto masona je: „Bolji ljudi čine bolji svet“ 

Hiram Abiff – VMLS – 6024.G.i.s.

 

 

Ostavite komentar