Kakvu poruku mladima šalje Benjamina Karić postavljanjem tenka između dvije škole?

0
22

Kada se u udžbenicima Republike Srpske spomenu događaji iz 90-ih, Sarajevo, OHR i ambasador Amerike u BiH Majkl Marfi, sve podignu na noge.

Tenk koji je sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić postavila pred Drugu gimnaziju, u Sarajevu, za sad osuđuju jedino roditelji. Kristijan Šmit, Marfi i tamošnji političari ćute.

Dok se Benjamina Karić nada, da će na ovaj način zadržati gradonačelničku fotelju, Sarajlije potpisuju peticiju da se tenk, čije je postavljanje Karićeva lično nadgledala, ukloni iz vidokruga njihove djece. Iz Istočnog Sarajeva poruka, kolektivnim političkim ludilom truju budućnost i vlastite djece i BiH.

Ne vidi se kraj provokacijama i “političkom ludilu” sarajevskih funkcionera. Svojim gestovima ne dozvoljavaju da se na rat, koji se završio prije gotovo 30 godina, stavi tačka. Јer, kada se uz građevinsku dozvolu, koju je isposlovala lično gradonačelnica Benjamina Karić, u školsko dvorište postavi tenk, onda je to razlog za brigu. Čini se, za Sarajlije i veću, jer je na peticiju za uklanjanje tenka iz školskog parka potpise stavilo skoro hiljadu građana.

Nadala se Karićeva podršci birača, a dobila peticiju, koliko masovnu, saznaćemo. Da li zbog završetka instalacije ili negodovanja sugrađana, čelična grdosija sa ružnim asocijacima na rat danas je prekrivena najlonom. No, namjera je jasna – zatrovati djecu i budućnost.

– Nadamo se da negativna energija i taj model ponašanja neću usvojiti i njihova djeca, jer ako se to desi za BiH nema nade u budućnost. Mislim da je to šansa za život jednih pored drugih, ako građani Sarajeva ovo osude – rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Saznanja o ratnim zbivanjima, mlada gradonačelnica rođena 91-e, očigledno je naslijedila od svojih političkih mentora. Ima li pravo da ih, uz patološku mržnju prema Srbima, usmjeri ka mladim, i ugradi u vrednosni sistem obrazovanja?

– Mi smo tražili da se na ovom mjestu Srbima koji su stradali u kasarni Viktor Bubanj postavi ploča i nisu nam dozvolili. S druge strane imamo postavljanje vojnog borbenog vozila. Neumjesna poruka – naglasio je poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Miroslav Vujičić.

Sociolog Drago Vuković napominje da mu je žao što BiH i njeni pojedini lideri uporno negiraju jedno normalno društvo.

Političko Sarajevo potvrđuje, odnosi naroda i entiteta, nažalost, ne mogu se graditi na prijateljstvu, ali ovakvim gestovima ne dopuštaju ni da prevladaju interesi, mir, stabilnost i bolja budućnost. Dok su na početku svog mandata gradonačelnici Banjaluke i Sarajeva, Draško Stanivuković i Benjamina Karić šetali Banjalukom, postavljali tri česme kao simbol tri naroda, naivni su možda i povjerovali u bolje dane. Ali za kraj svog mandata, mlada SDP-ova perjanica, sačuvala je tenk, uz dobro poznati politički narativ mržnje.

Ostavite komentar