Šobot: Građani će birati između dva životna koncepta – Porodica, stručnost i posvećenost ili nešto drugo

0
31

Dr Nikola Šobot, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a govorio je o motivima kandidature za gradonačelnika Banjaluke, potrebama Banjaluke kao i politikama za koje će se zalagati ukoliko dođe na mjesto prvog čovjeka najvećeg grada Republike Srpske.

Na pitanje šta je motiv da se kandiduje za gradonačelnika najvećeg grada Republike Srpske i šta je njegov prioritetni zadatak, Šobot je kazao da je njegov cilj odužiti se gradu u kome živi i raditi u njegovu korist kao i korist svih koji žive u njemu jer u Banjaluci živi i on od djetinjstva, a danas i njegova porodica i djeca.

“Ja sam u više navrata govorio da je to jedna prilika i želja da uradim nešto više za grad jer tu i živim i kao ljekar sam naučio da slušam građane i njihove potrebe. Na osnovu svog posla sam prepoznat kao kandidat jer sam bio nestranačka ličnost i na taj način ovdje unosim i svoju karijeru, ali bez ranijeg političkog djelovanja. Ja sam tako formiran i kroz svoj posao. Dobra priprema i razgovor sa ljudima koji su u tom poslu smo preslikali i na grad. Slušali smo građane, bili na terenu, a onda sa ljudima iz struke smo se trudili da pronađemo rješenja za te potrebe građana”, kazao je Šobot.

Odatle proizilazi i bečki model o stambenom zbrinjavanju mladih, koji je nedavno predstavio SNSD-ov kandidat.

“Ti mladi ljudi su okosnica Banjaluke. Naša dužnost je misliti o njima i pružiti im mogućnosti da žive i rade u ovom gradu te bismo na taj način zaustavili trend odlaska mladih ljudi. Otvaranje novih radnih mjesta je takođe neophodan korak. Razgovarali smo sa određenim investitorima s obzirom da je Banjaluka ambijent stvoren za ulaganje, ali s druge strane moramo stvoriti uslove za to i privući investitore”, nastavlja Šobot.

Da bi se stvorili uslovi za poboljšanje neophodno je da Gradska uprava sluša građane, kako je naglasio Šobot.

“Banjaluka tj. Gradska uprava mora početi da sluša građane jer odatle počinju problemi gdje kapitalne investicije nisu rađene kako treba. Saobraćaj je blokiran, sa svojim saradnicima sam otišao u Beograd da sjednem sa profesorima Saobraćajnog fakulteta da vidimo koja su to rješenja i oni su nam dali jasne upute. Banjaluka je na korak do kolapsa, kako su rekli stručnjaci u razgovoru sa mnom”, govori Šobot.

On je naglasio da trenutni problemi sa kojima se građani suočavaju na svakodnevnom nivou su vodosnabdijevanje gdje se gubici kotiraju preko 60%. Kako bi se ovaj problem sanirao neophodno je da seu potpunosti sanira vodovodna mreža. Međutim imamo i trend prekomjernog zapošljavanja u Vodovod”, kazao je Šobot te naglasio da njegov akcenat neće biti na asfaltiranju, vodi i struji jer su to sramne teme za 21. vijek, a koje bi trebale biti primarne i ne dovoditi se u pitanje.

“Banjaluka je administrativni centar. Kakva je Banjaluka, takva je i Srpska. Banjaluka se mora vratiti građanima kroz rad stručnih ljudi,a ono što je naš cilj jeste izgradnja 5 novih vrtića, 2 škole, most u Docu kao i 3 parking garaže”, kazao je Šobot te podsjetio na odluku Ustavnog suda o nezakonitom povećanju parkinga od strane Draška Stanivukovića.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da je neustavan pravilnik u vezi sa izmjenama parking-zona i poskupljenjem parkinga koji je prošle godine donio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Na osnovu tog pravilnika u Banjaluci od oktobra 2023. sat vremena parkiranja u nultoj i prvoj zoni košta dvije, a u drugoj zoni 1 KM. Zbog navedenog, građani nisu dužni da trenutno plaćaju parking, a ukoliko im stigne kazna imaju i puno pravo tužbe.

Šobot je govorio i o gorućem problemu u Banjaluci, a to je saobraćajna revolucija koja je okovala Banjaluku i koja se nalazi na korak od potpunog kolapsa.

“Nije svaka raskrsnica za kružni tok. Neophodno je u saradnji sa strukom raditi”, kazao je Šobot.

Takođe, kandidat SNSD-a je naglasio da mjere koje planira preuzeti dolaskom na mjesto gradonačelnika jesu odvajanje kulture od zabave, povećanje sredstava za kulturu, sport.

“Sve što grad čini velikim moramo vratiti u fokus. Banjaluka je ogledalo Republike Srpske”, jasan je Šobot te dodaje:

“Građani Banjaluke su uvijek bili pameti da dobro procjenjuju stvari i vjerujem da će izabrati šra je najbolje za njih. Nikada im neću reći za koga će glasati. Ovo je izbor dva životna koncepta. S jedne strane imate stručnosti, posvećenost, porodične vrijednosti, a s druge strane nešto drugo. Kako oni odluče u nedjelju tako će se grad u naredne četiri godine razvijati”, zaključio je Nikola Šobot.

Ostavite komentar