“Spomenik na Kazanima uvredljiv za srpski narod”

0
18

Spomenik koji je grad Sarajevo podigao zbog svirepih zločina nad sarajevskim Srbima koje su pripadnici takozvane Armije BiH ubijali, a zatim bacali u jamu na Kazanima, uvredljiv je za srpski narod, izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

– Spomenik koji je napravio grad Sarajevo je uvredljiv za svaku porodicu ubijenih. Na spomeniku ne piše šta su po nacionalnosti bili ubijeni, ko ih je ubio, zašto su ubijeni – naglašava Radanović.

Osim toga, kaže Radanović, nema ni pravoslavnog krsta, koji bi trebalo da bude na mjestu gdje su sahranjeni Srbi.

Prema njegovim riječima, ovaj zločin nad Srbima je organizovan i vođen od zvaničnih struktura takozvane Armije BiH, kojima je komandovao zloglasni Mušan Topalović Caco, komandant brigade koja je držala rejon od Souk bunara do Kozije ćuprije.

– Zanimljivo je da je sadašnji ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković bio na položaju na Souk bunaru, te je znao ili morao znati da se dešavaju zločini nad Srbima na Kazanima – rekao je Radanović.

Ovih dana navršava se 31 godina od svirepih zločina nad sarajevskim Srbima koje su pripadnici takozvane Armije BiH ubijali, a zatim bacali u jamu na Kazanima na obroncima Trebevića iznad Sarajeva.

Zvanično je iz nepristupačne jame izvučeno 29 leševa, a sumnja se da je broj žrtava veći jer su ubijeni civili posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani, a dio jame je bio i miniran.

Sumnja se da je u jame na Trebeviću od 1992. do 1995. godine bačeno više od stotinu tijela ubijenih Srba iz Sarajeva.

Ostavite komentar