Ramo Isak: Policijski ministar bez kontrole nad kriminalom u FBiH

0
28

U atmosferi eskalirajućeg nasilja i svakodnevnih pucnjava, ime Rame Isaka postalo je sinonim za nesposobnost da zaštiti građane Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao ministar unutrašnjih poslova, Isak snosi veliku odgovornost za trenutnu situaciju u kojoj kriminal bukti, dok su ulice Sarajeva i drugih gradova FBiH postale poprišta šokantnih incidenata – od brutalnih pucnjava, preko ranjavanja u školskim dvorištima, pa sve do najnovijeg tragičnog incidenta u kojem je petnaestogodišnjak počinio ubistvo u policijskoj stanici.

Broj oružanih napada i pucnjava u Sarajevu i drugim dijelovima FBiH gotovo je svakodnevan, pa se logično pitanje postavlja- gdje su su bezbjednost i pravda u društvu u kojem kriminalci djeluju kao da su izvan dosega zakona?

Ministar Isak, čiji bi mandat trebalo da donese stabilnost i bezbjednost, očigledno nije u stanju obuzdati vrtoglav porast nasilja. Umjesto toga, svjedoci smo porasta kriminala a građani sve dubljeg osjećaja nesigurnosti. Dok kriminalci djeluju bez straha od zakonskih posljedica, vlasti FBiH, ostaju nijeme i neefikasne.

Ovaj zabrinjavajući trend kulminirao je nedavnim zločinom u policijskoj stanici, gdje je dječak od samo petnaest godina ubio policijskog službenika a drugog ranio. Ovaj tragičan incident samo dodatno naglašava očigledan kolaps bezbjednosnih institucija u FBiH.

Nesposobnost da se implementiraju osnovne mjere bezbjednosti postavlja pitanje o ulozi ministra Isaka i stvarnom uticaju njegove politike, koja je samo doprinijela cvjetanju kriminala.

Prazna obećanja o bezbjednosti koja zvuče sve dalje od stvarnosti, jasno pokazuju da Ramo Isak, koliko god sam sebi pjesme poručivao o njegovom tobožnjem junaštvu, nije sposoban zadržati bezbjednost ni na ulicama FBiH.

Ostavite komentar