„ALPRO“ IZ VLASENICE LIDER NA TRŽIŠTU: Razmišljamo o budućnosti, pandemija nas nije zaustavila

0
257

Zadržati lidersku poziciju na tržištu BiH uz neprestano širenje mreže kupaca na domaćem i stranom tržištu, a sve to zahvaljujući inovativnosti i visokom kvalitetu proizvoda iz ponude, strategija je i siguran put ka prepoznatljivosti kompanije “Alpro” iz Vlasenice.

Kompanija se bavi proizvodnjom aluminijumskih profila različite primjene i na tržištu BiH prisutna je duže od četiri decenije, dok od 2004. godine poslovanje nastavlja u sklopu “Alumil grupacija”, najvećeg proizvođača arhitektonskih aluminijumskih profila na području jugoistočne Evrope.

Danas vlasenički „Alpro“ zapošljava 150 radnika i proizvodi preko 3000 različitih profila, koji svoju široku mogućnost primjene pronalazi u oblasti građevinarstva, mašinske i elektro industrije.

Kao plod višedecenijskog razvoja u okviru grčke grupacije „Alumil“, kompanija „Alpro“ svojim kupcima danas sa ponosom predstavlja posebno dizajnirane profile za vrata i prozore, kao što su klizni, podizno-klizni, harmonika i klasični.  Kupcima su u ponudi i zimske bašte, ograde, te različite vrste fasada kao što su  klasične, polustrukturalne, strukturalne i ventilirajuće.

„Alpro kao članica grupacije ‘Alumil’ je u cjelosti prihvatila poslovnu filozofiju grupacije, tako da smo fokusirani kako na inovativnost proizvoda koje nudimo, tako i na svakodnevno unapređenje poslovnih procesa, s konačnim ciljem da ispunimo očekivanja naših klijenata. Na tržištu BiH smo među liderima i čvrsto smo riješeni da zadržimo tu poziciju“, rekao je za Banjaluka.net Vladan Nastić, direktor „Alpra“.

Vladan Nastić

“Alpro” predstavlja izvozno orijentisanu kompaniju, pa se tako proizvodi izrađeni na istoku Republike Srpske mogu naći i na tržištu EU, SAD i na drugim područjima.

„Već smo razvili čitavu paletu novih Sistema koji imaju sertifikaciju od strane IFT Rozenhajm, CSTB, ATG, AAMA, a posebno ističemo sertifikaciju za pasivne kuće, PHI, što naše sisteme uvrštava u vrhunske evropske sisteme. U ovoj godini smo fokusirani na sertifikaciji LEEDS – zelena gradnja“, dodaje Nastić.

„Klijenti prepoznaju tendencije da budemo bolji“

Poslovanje sa stalnim tendencijama usavršavanja i plasiranja proizvoda posebno dizajniranih da odgovore aktuelnim potrebama, a estetski da zadovolje evropske i svjetske trendove, garancija je prepoznatljivosti i siguran put do novih klijenata ove vlaseničke kompanije.

„Uvijek nastojimo da budemo bolji, što naši klijenti prepoznaju. Sa kupcima nastojimo da izgradimo odnos partnerstva, nikako da se naši odnosi svode na kupoprodaju. Kupce smatramo dijelom ‘Alumil’ porodice, tako da nas njihove sugestije i razmišljanja vode ka uspjehu. Svaka kompanija je tim, pa prema tome svako od nas ima svoju specifičnu ulogu u timu. Bez tima bi bilo nemoguće postići bilo kakav rezultat, a pogotovo ne bi bilo moguće postići vrhunske rezultate koji moj tim ostvaruje“, smatra Nastić.

Nastić dodaje da je biti među liderima veliki izazov, te da je takvu poziciju moguće zadržati samo stalnim angazovanjem čitavog tima.

U pandemiji povećali broj radnika i održali nivo plata

Uprkos zatvaranju granica, otežanom i ograničenom poslovanju koje je u protekloj godini brojne privredne subjekte dovelo u nezavidan položaj i prouzrokovalo ogromne gubitke, iz kompanije „Alpro“ stižu ohrabrujuće poruke. Tvrde da njihove ambicije nisu smanjene, pa je tako u godini pandemije, smanjenih poslovnih aktivnosti i prijetnje globalne krize, kompanija povećala broj radnika, bez podrške održala nivo plata i ostvarila zadate ciljeve.

„U prošloj godini svi smo se suočili sa pandemijom čije su posljedice bile veoma ozbiljne. Bez obzira na sve, u prošloj godini uspjeli smo da ostvarimo zadate ciljeve. Moram da istaknem da smo u prošloj godini, bez obzira na situaciju, povećali broj radnika i održali nivo plata, bez ikakve tuđe podrške. Istovremeno smo uspjeli da investiramo značajna sredstva u unapređenje i modernizaciju proizvodnih procesa“, istakao je Nastić.

Dodaje da je u pandemija uslovila čitav niz problema, sa kojima se kompanija svakodnevno suočava, te da je izuzetno teško organizovati rad uz poštovanje epidemioloških mjera, koje su, kako on smatra, često konfuzne.

„Primjena navedenih mjera uzrokuje povećane troškove za kompanije. U fokusu svakog poslodavca je da zaštiti zdravlje svojih radnika kako bi održali poslovne procese, ali istovremeno očekujemo pomoć države u organizovanju vakcinacije i preuzimanje troškova odsustva radnika zbog infekcija virusom i izolacija. Veliki problem nam je otežano putovanje u EU, pogotovo ako uzmemo u obzir da se uvodi ‘vakcinalni pasoš’. Državne institucije su usporene, a i to nam uzrokuje dodatni problem“, naglašava Nastić.

„Pandemija nas nije zaistavila, razmišljamo o budućnosti“

Nastić smatra da su poslovni rezultati kompanije, ostvareni proteklih godina, s obzirom na specifičnost tržišta, odlični, te da „Alpro“ u prvom kvartalu ove godine bilježi značajan rast proizvodnje i prodaje.

„Na sve načine pokušavamo da se nosimo sa problemima i izazovima koje je pred nas stavila pandemija. Olakšavajuća okolnost je da kompanija već duže vremena primjenjuje razne digitalne alate u poslovanju, što nam značajno pomaže. Bez obzira na pandemiju, naše ambicije nisu smanjene, tako da u prvom kvartalu ove godine bilježimo značajan rast proizvodnje i prodaje. U ovoj godini planiramo da realizujemo nekoliko projekata što treba da unaprijedi poslovanje kompanije. Bez obzira na sve, mi se ne zaustavljamo i razmišljamo o budućnosti“, dodaje Nastić.

Poslovanje uzlaznom putanjom, prema riječima direktora kompanije možemo očekivati i u narednom periodu.

„Planiramo jednostavno da nastavimo na ovaj način i da pokušamo svakog dana da unapređujemo naše poslovanje. U narednom periodu ćete sigurno čuti još mnogo velikih vijesti iz Vlasenice“, zaključuje Nastić.

(Nevena Stanojević/banjaluka.net)

Ostavite komentar