AFERA “RESPIRATORI”: Bivši premijer FBiH osuđen na zatvorsku kaznu

0
80

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je drugostepenu odluku u predmetu “Respiratori”.

Saznajemo da je potvrđena prvostepena osuđujuća presuda, čime je potvrđena kazna zatvora za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića na ukupno petnaest godina zatvora.

Ovom presudom bivši federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite na šest, te Fikret Hodžić, vlasnik privatne firme FH “Srebrena malina” na pet godina zatvora.

Jelka Miličević, pravosnažno je oslobođena. Novalić, Solak i Hodžić, osuđeni su na ukupno petnaest godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora, plaćenih deset i po miliona maraka tokom pandemije korona virusa.

Prvostepenom presudom pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim što je raspolagalo nezakonito stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, a presudom je naloženo oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 KM od Hodžića i “Srebrene maline”.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

Ostavite komentar