Ako Savjet bezbjednosti počne raspravu o BiH, Generalna skupština ne može o rezoluciji

0
66

Ako Savjet bezbjednosti UN počne da raspravlja o situaciji u BiH, uključujući i o Srebrenici, onda prema pravilima procedure i Povelji UN, Generalna skupština UN ne može da raspravlja o rezoluciji, koja je podnijeta za Srebrenicu, izjavio je Srni nekadašnji ambasador Srbije pri UN Branko Branković.

„Ovo je sjednica na zahtjev jednog od članova Savjeta bezbjednosti, a to je Rusija.

Dokle god Savjet bezbjednosti na dnevnom redu ima Srebrenicu, Generalna skupština ne može o tome da priča i zasjeda“, istakao je Branković.

Branković napominje da, ako se u svjetskoj organizaciji budu držali pravila procedure, kada počne Savjet bezbjednosti, Generalna skupština više nema šta ni da zasjeda, ni da priča o rezoluciji o Srebrenici.

„Čak i da Njemačka i ostali banditi pokušaju da sazovu sjednicu Generalne skupštine, postavlja se pitanje da li će generalni sekretar upozoriti predsjednika Generalne skupštine da on ne smije da sazove sjednicu, dok god je to na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti“, naveo je Branković.

Savjet bezbjednosti UN o situaciji u BiH

On je ocijenio kao jako dobar potez zahtjev Rusije za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o BiH, te dodao da je optimističan.

„Činjenica je da, čim su odgodili razmatranje rezolucije, znači da im se cijela njihova kula o mogućem usvajanju rezolucije porušila i da sad pokušavaju nešto da urade“, naveo je Branković.

On je podsjetio da je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija rekao da se odgađa rasprava u Generalnoj skupštini o rezoluciji, jer treba u dokumentu nešto da se doradi.

„To znači da nisu dobili potrebnu većinu, čim odlažu, jer da su sigurni da je imaju uveliko bi glasali. Zahtjev Rusije da se održi sjednica Savjeta bezbjednosti o tome dolazi im kao `dodatak na skupoću`“, rekao je Branković.

On je ocijenio da su u velikoj muci svi koji predlažu rezoluciju.

„Mislim da će na kraju morati to, ne da skinu sa dnevnog reda, već da odgode.

Politička situacija je takva da oni koji su predložili rezoluciju ne smiju da izgube, odnosno da rezolucija ne dobije odgovarajući većinu“, ukazao je Branković.

Jer, dodao je on, uz ovaj fijasko oko Ukrajine i svega u šta se Zapad upetljao, još to da im dođe na glavu, odmah mogu da idu kući.

Taktičke igre u Savjetu bezbijednosti UN-a

Branković, koji je već 30 godina srpski diplomata u UN, pojasnio je da sjednica Savjeta bezbjednosti UN o rezoluciji o Srebrenici nije vanredna, jer Savjet svakodnevno radi i zajseda i nadležan je za očuvanje mira i međunarodne bezbjednosti, tako da ne postoje vanredne i redovne, nego samo zakazane sjednice.

Na zahtjev Rusije danas bi trebalo da bude održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH, a srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zvanično je zatražila obraćanje putem video-linka.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Rusija, kako sada stvari stoje, uspjela da se izbori da se održe dvije sjednice Savjeta bezbjednosti UN o BiH, te da je to dobra prilika da srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović iznese svoje stavove.

Ostavite komentar