Albanci preorali temelje crkve Bogorodice Hvostanske u Istoku

0
123

Albanci su u selu Vrelo u opštini Istok zauzeli 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i crkve Bogorodice Hvostanske koja datira iz šestog vijeka, prethodno poravnavši teren bagerima i teškom mehanizacijom.

Prostor, gdje su prema zapisima temelji više pravoslavnih crkava, Albanci su ogradili žicom, metalnim stubovima i postavili tablu na kojoj na albanskom jeziku piše “Crkveni kompleks Studenica”.

Mještani su izjavili za “Politiku” da su polovinom septembra obišli Hvostansku Bogorodicu ili Hvostansku Studenicu, kako je mnogi zovu, a da su došavši da je obiđu ove sedmice imali šta da vide.

“Bagerima je prekopana zemlja, poravnat teren i ograđen žicom. Ovo je poslednji udar na srpske povratnike u opštinu Istok, ali i identitet i istoriju našeg naroda. Sada otimaju, prisvajaju metohijska crkvišta, crkve i manastire kao što je ovaj”, poručili su Srbi.

“Politika” podsjeća da su prištinske privremene vlasti krenule sa otimanjem srpskih pravoslavnih svetinja prvo u Novom Brdu, zatim u Podujevu, da su prije par dana Crkvu Svete Ane proglasili za albansku, odnosno katoličku iako u Gornjem Strmcu gdje se ona nalazi nikada nije bilo katolika, a namjera im je da prisvoje i Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, manastir Gračanicu i Crkvu Bogorodice Ljeviške, koje su pod zaštitom Uneska, koji se do sada nijednom nije oglasio.

Na udaru Albanaca su i srpska groblja na kojim je polomljeno oko 10.000 nadgrobnih spomenika, a posljednji zabilježen slučaj, koji je za sada stopiran je preoravanje groblja iz srednjeg vijeka u Kosovskoj Mitrovici, gdje je posljednji Srbin iz sela Suvi Do sahranjen 1950. godine.

Na pravoslavnom groblju u južnoj Kosovskoj Mitrovici polomljeno je više od 90 odsto nadgrobnih spomenika, dok je muslimansko groblje u sjevernom dijelu grada netaknuto.

Ostavite komentar