Ambasade zemalja Kvinte: Suspendovati primjenu uredbe o platnom prometu na KiM

0
25

Ambasade zemalja Kvinte, odnosno Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, u Prištini pozvale su danas na suspenziju primjene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

– Kvinta poziva na suspenziju primjene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao i jasna i efikasna javna komunikacija – navedeno je u saopštenju.

Ambasade Kvinte ukazuju da, i pored toga što uredba ima za cilj, kako navode, da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.

– Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno nijedan alternativni proces ne čini održivim. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije – istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da bi o tom pitanju trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Zajedničko saopštenje ambasada zemalja Kvinte u Prištini uslijedilo je nakon sastanka ambasadora Kvinte i šefa Kancelarije EU u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koji je održan u petak i na kojem je jedna od glavnih tema bila uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu.

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mjere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmjerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak prije svega srpskog stanovništva.

Ostavite komentar