AMERIKANCI PRIZNALI: Izrael našim oružjem prekršio međunarodno pravo

0
38

Administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena saopštila je da je Izrael, prilikom upotrebe američkog oružja tokom vojnih operacija u Pojasu Gaze, možda prekršio međunarodno humanitarno pravo.

Administracija je, međutim, navela da zbog “haosa rata” u Pojasu Gaze nije mogla da provjeri specifične primjere situacija kada je upotrebom američkog oružja eventualno prekršeno međunarodno pravo, tako da nije mogla da iznese definitivnu procjenu tog pitanja, prenosi Glas Amerike.

Procjene su iznijete u izvještaju Stejt departmenta Kongresu koji je obavezan na osnovu novog Memoranduma o nacionalnoj bezbjednosti koji je Bajden objavio početkom februara.

Memorandumom se od zemalja koje dobijaju američku vojnu pomoć traži da pruže “kredibilna i pouzdana” uvjeravanja da poštuju međunarodno humanitarno pravo. Postojanje indicija da je Izrael možda prekršio međunarodno pravo tokom rata u Pojasu Gaze, što je pomenuto u sažetku izvještaja koji je u petak dostavljen Kongresu, predstavlja do sada najsnažniju osudu zvaničnika Bajdenove administracije upućenu Tel Avivu, ukazuje Glas Amerike.

Ističe se da bi to što SAD nisu uspjele da neposredno dovedu u vezu specifično američko oružje sa pojedinačnim izraelskim vazdušnim napadima u Pojasu Gaze moglo da američkoj administraciji pruži prostor za manevar tokom donošenja odluke o tome da li će ograničiti isporuke ofanzivnog oružja Izraelu.

Ostavite komentar