Amidžić: Zemlja se zadužuje, a na računima ima stotine miliona KM

0
120

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić ukazao je na činjenicu da se BiH nastavlja zaduživati dok na računima ima stotine miliona KM vlastitih sredstava.

On je napomenuo da je riječ o sredstvima “Elektroprenosa”, Regulatorne agencije za komunikacije, milionima KM namijenjenim za višegodišnje kapitalne projekte, a na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH nije usvojen način raspodjele namjenskih sredstava za izgradnju i sanaciju puteva i auto-puteva.

Istovremeno, BiH se kod EBRD-a zadužila za dodatnih 110 miliona evra za izgradnju dionice auto-puta kod Mostara.

Amidžić je naveo da je to razlog zbog kojeg je izjavio da je BiH ekonomski neodrživa zemlja.

– Ranije sam govorio o 700 miliona KM, ali mogu reći da trenutno na računima, po različitim osnovama, imamo više od 800 miliona KM. Volio bih da imam obrazloženje zbog čega ne koristimo sredstva od putarine, jer ono što neko smatra obrazloženjem je sve, osim obrazloženja – rekao je Amidžić za “Dnevni avaz”.

Amidžić, koji je i predsjednik Upravnog odbora UIO BiH, pojasnio je da je riječ o iznosu koji će do kraja godine narasti na oko 250 miliona KM, te da su to namjenska sredstva koja ne mogu biti korištena za budžetsku potrošnju, već isključivo za izgradnju putva i auto-puteva.

Bez obavezne rezerve, Federacija BiH bi iz ukupnog iznosa dobila oko 150 miliona KM, a Republika Srpska oko 80 miliona KM.

Koeficijenti raspodjele su privremeni, pa bi se eventualne razlike nadoknadile finalnim poravnanjem.

– To se do sada četiri puta podijelilo, a odjednom peti put ne može. Nakon prigovora izmijenili smo odluku, otklonili prigovore, pa opet ne može. A nemam odgovora kako može. To nema nikakve veze sa političkim opredjeljenjem. Mi imamo svoje političke stavove koje branimo i od kojih ne odustajemo, to je normalno, ali to nema nikakve veze sa ovim da ono što imamo `jede` inflacija, dok se sa druge strane zadužujemo i plaćamo kamatu – rekao je Amidžić.

Ostavite komentar