Bubić: Nove činjenice ukazuju na moguću pristrasnost Uzunovićeve

0
104

Goran Bubić, branilac u Timu odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u postupku koji se protiv njega vodi u Sudu BiH, rekao je da će zahtjev za izuzeće sudije Sene Uzunović biti dopunjen i da je odbrana saznala nove činjenice koje definitivno ukazuju na njenu moguću pristrasnost.

Bubić je rekao da se kontinuirano u predmetu protiv Dodika vide razni neočekivani događaji, kao što je izmjena postupajućeg sudije bez prethodne najave, koji upućuju na zaključak da u njemu postoji evidentna vanpravna politička pozadina.

– Imamo jučerašnji događaj gdje smo vidjeli tu prijeku promjenu sudije. Nije uobičajeno da stranke ne znaju sudiju koji dolazi – rekao je Bubić za ATV.

On je rekao da je interesantna i dodjela predmeta Seni Uzunović jer sada niko ne spominje CMS sistem automatske dodjele predmeta.

– Sada ima neka komisija i nama je bilo neko oblazloženje kako sudija Uzunović ima najmanji broj predmeta i da je to sad jedan kao od razloga za dodjelu predmeta predsjednika Dodika – naveo je Bubić.

Prema njegovim riječima, odbrana je zatražila dodatno vrijeme da dopuni zahtjev za izuzeće.

– Dopunićemo ga. I saznali smo još neke nove činjenice koje definitivno ukazuju na moguću pristrasnost postupajućeg sudije – istakao je Bubić.

Govoreći o svjedocima Tužilaštva BiH, a riječ je o četiri inspektora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/, Bubić je rekao da je njihova svrha da se simulira suđenje i da javnost stekne dojam da je u pitanju neko suđenje.

– Ovi svjedoci, to je potpuno nepotrebno, nikada se oni ne predlažu jer u pitanju su inspektori koji su izuzimali dokumentaciju u kabinetu predsjednika, Narodnoj skupštini, Vladi. Ta dokumentacija nije sporna tako da je njihovo saslušanje apsolutno nepotrebno kao što je nepotrebno suđenje jer u odnosu na ove naše argumente mi vidimo da nije bilo uslova ni za potvrđivanje optužnice – rekao je Bubić.

Govoreći o svjedocima odbrane, on je rekao da su im primarno važni takozvani stručni svjedoci koji će sa stručnog i naučnog aspekta potvrditi ono što ističe odbrana.

U Sudu BiH juče je održano ročište u predmetu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela svoj koncept odbrane i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Naredno ročište Uzunovićeva je zakazala za 21. februar, ali je odbrana rekla da zbog ranije preuzetih obaveza ročište može biti održano 6. marta, što je i prihvaćeno.

Tužilaštvo BiH je predložilo saslušanje četiri “svoja” svjedoka, a riječ je o četiri inspektora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/.

Ostavite komentar