Cilj je Kosovo bez Srba: Najave terorističkih akcija treba ozbiljno shvatiti – i preduzeti mjere

0
47

U ovoj fazi glavni cilj je „Kosovo bez Srba“ koji se po Albancima i Amerikancima, ima pravo, realizovati i silom pa i terorizmom, rekao je za IN4S ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević, a povodom sve više upozorenja da je u periodu hrišćanskih božićnih i novogodišnjih praznika na zapadu Evrope povećan rizik od terorističkih napada, ali da takva opasnost postoji i na Kosovu i Metohiji.

Terorizam je organizovana, namjerna i okrutna upotreba nasilja ili prijetnje nasiljem, u svrhu zastrašivanja s namjerom zastrašivanja predstavnika političke vlasti, društva u cjelini ili dijela javnosti i prisiljavanja na određeno ponašanje u cilju postizanja (nametanja) i realizacije ciljeva, koji su općenito govoreći: politički, vjerski ili ideološki. Dakle, terorizam je svjesna, planirana upotreba nasilja, odnosno prijetnja nasiljem, nad nevinim osobama s ciljem zastrašivanja drugih osoba i primoravanja javnih službi i vlasti na radnje i aktivnosti koje ne bi činile u normalnim okolnostima. Osnovna karakteristika terorizma je da su za organizatore i planere kao i izvršioce zločina stvarne mete napada (zgrada, avion…) i direktne žrtve (nezaštićeno civilno stanovništvo…) obično irelevantne, jer indirektni objekt napada (država, nacija, korporacija, itd.) od primarnog značaja. Nekoliko nauka se bavi pitanjem terorizma i ne postoji jasan i usaglašen stav. Sam izraz je izveden od izraza „teror“ (latinska riječ „terror – terrere“) što znači: strah, uplašiti, zastrašiti, objašnjava Galijašević.

„Može li se u post-izbornom teroru, u planiranom i organizovanom nasilju na ulicama Beograda, u kome je puki izvršilac jedna politička grupacija koja se prethodno identifikovala kao „Srbija protiv nasilja“, prepoznati javni i jedinstveni teror kome su izloženi građani Beograda – sa realnim nasiljem i relnom prijetnjom kontinuiteta nasilja.

Da li je nasilje u Beogradu ORGANIZOVANO – naravno da jeste.

Da li je to nasilje usmjereno protiv državne stabilnosti i da li iza njega stoje jasni politički ciljevi, programi i organizacije– naravno da stoje.“ smatra naš sagovornik.

On ističe da njemački interesi na Balkanu i njemačke službe uz pomoć regionalnih operativaca (Hrvatske, Slovenije i BiH) realizuju i ovu lažnu pobunu koja ima samo jedan smisao – zastrašiti narod i paralisati institucije, te na kraju srušiti predsjednika Aleksandra Vučića kao predsjednika zemlje i osobe sa najvećim nacionalnim povjerenjem koje garantuje stabilnost u zemlji.

Cilj je srušiti stabilnost – a meta je država

Rušenje zakonodavnog simbola vlasti, ali i političkog reda i ustavno pravne stabilnosti zemlje preko rušenja gradske Skupštine (Dvora) i jeste matrica spolja izazvane krize, navodi Galijašević, kako bi se stvorili neophodni uslovi za razne forme smrtonosnih terorističkih akcija. Izvođači takvih smrtonosnih akcija mogu biti lažni specijalci, vojnici narko kartela te radikalni islamisti i vehabije sa Kosova, koje bi bile usmjeravane od Zapadnih službi i koordinisane preko vlade Aljbina Kurtija, dodaje on.

„Taj mali prljavi rat u najavi, koji dolazi od analitičara i preko kontrolisanih medija tu vrstu prijetnje krvavim raspletom, Semjuel Hantington bi nazvao „Sukob civilizacija“, naivno misleći i tumačeći, kako se, eto, i na Kosovu, zbog neuređene granice sukobljavaju oislamska civilizacija i hrišćanska. U tu podjelu, tu prevaru, mnogi su povjerovali, ali Kurti je američki radikal – a ne islamski, izričit je Galijašević.

On dodaje da to što rade prištinski, pa i sarajevski krugovi, nikakve veze sa Islamom nema, ali ima veze sa britanskim vjerskim projektom, novog koncepta i interpretacije Islama iz 18. vijeka, zvanog vehabizam, a posebno sa opet britanskim projektom političkog radikalizma, utemeljenog 1928. godine u Egiptu, poznatom kao „Muslimanska braća“. A kad su tu Vehabizam i Muslimanska braća, uz američku logistiku i filozofiju ratovanja pod lažnom zastavom, svakako su tu i američke organizacione forme terorističkih struktura: Al kaida, ISIL, Al Nusra, HTS. Pa time najava terorističkih akcija i brutalnog nasilja zvuči realno, smatra Galijašević.

Ipak, pored evidentnog i prikrivenog američkog nasilja na Kosovu, ono će, sa albanskom dominantnom ulogom uvijek biti samo prostor koji nije sposoban artikulisati ambiciju da bude država, navodi naš sagovornik.

„Sa postojećom političkom sviješću, od Tačija, do Haradinaja i Kurtija, Kosovo prosto nikada neće imati liderstvo i elitu sposobnu da artikuliše bilo kakvu formu suvereniteta, čak ni u odnosu na svoje pokrovitelje; u odnosu na NATO zemlje (SAD, Veliku Britaniju, Njemačku ili Tursku). U ovoj fazi glavni cilj je „Kosovo bez Srba“ koji se po albancima i amerikancima, ima pravo, realizovati i silom pa i terorizmom. Sve su to već stvoreni uslovi za najavljene terorističke akcije na Kosovu koje su uvijek pogađale samo srpski narod na Kosovu i bile uvijek u funkciji zlokobne strategije terora. Zato najave terorističkih akcija u centralnoj Srbiji i na prostoru AP Kosova i Metohije treba ozbiljno shvatiti – i poduzeti mjere kako bi se sprečile ili kako bi njihov ubilački potencijal bio što manji“, zaključuje naš sagovornik.

Ostavite komentar