Da li će trener iz Bijeljine, optužen za obljubu djevojčice, na slobodu?

0
75

Suđenje u slučajevima seksualnog nasilja mučno je za žrtve i njihove porodice, naročito kada je riječ o maloljetnicima. Јedan od procesa koji se vodi u sudu u Bijeljini, ni nakon dvije godine od podizanja optužnice, nije dobio epilog.

Zbog toga bi, upozoravaju iz Okružnog tužilaštva Bijeljina, muškarac iz ovog grada optužen za obljubu djevojčice, 1. februara mogao da bude pušten iz pritvora.

Bokserski trener kome se sudi zbog optužbe da je obljubio trinaestogodišnjakinju koju je trenirao, mogao bi po sili zakona, izaći iz pritvora, upozoravaju iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Pojašnjavaju – razlog je taj što suđenje nije okončano u roku od dvije godine od podizanja optužnice. Kažu da je istraga okončana u roku od tri mjeseca, ali da je suđenje odugovlačeno.

– Postupak je trenutno prekinut zbog zahtjeva odbrane za izuzeće dva člana vijeća, o tome odluku će donijeti Vrhovni sud Republike Srpske – kaže Dušica Grubač, portparolka Okružnog tužilaštva.

Predsjednik Okružnog suda u Bijeljini Zoran DŽida, koji je član sudskog vijeća u ovom predmetu, ne može javno da komenatriše slučaj, rečeno nam je u telefonskom razgovoru. Porodica žrtve razočarana je postupanjem pravosuđa. Nadaju se da će suđenje biti okončano što prije, kako bi mogli da se vrate normalnom životu.

– Bili smo zadovoljni načinom na koji je suđenje teklo, da bi od juna mjeseca njegovi branioci počeli da dovode neke svjedoke, da izmišljaju vještačenja o njegovim seksualnim maštarijama, a onda smo čekali ta vještačenja po tri mjeseca da budu gotova, pa je onda bila neka njegova navodna povreda, pa onda nije bio sposoban da prati i to se odužilo i doveli smo se u ovaj vremenski tjesnac. Ne mogu da pomislim šta bi se desilo i kakva bi bila reakcija da moje dijete sretne tog čovjeka na ulici – kaže V.D. otac žrtve.

Majka Lj.P.D. dodaje da se od žrtve pokušava napraviti problem, a zaštiti predator.

Pozivajući se na Zakon o postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i međunarodne konvencije, preporuku sudu da ubrza postupak uputili su i iz kancelarije Ombudsmana za djecu.

Zamjenica Ombudsmana za djecu Јovanka Vuković kaže da što duže traje postupak, to su djeca sve više ranjiva i izložena patnji.

Saopštenjem su se oglasili branioci optuženog, Predrag Јešurić i Veselin Londrović. Tvrde da će u odbrani dosljedno koristiti procesna prava. Navode da je saopštenje Tužilaštva stručno, ali da je nekorektno.

– Zahvaljujući ovakvim i sličnim saopštenjima iz raznih drugih izvora u javnosti je plasirano proizvoljno činjenično stanje i našem branjeniku je ovako, a ne presudom suda, već presuđeno – kažu advokati.

Porodica maloljetnice koja je prijavila seksualno nasilje i ranije je nadležne upozoravala na prijetnje i ucjene. Tužilaštvu i policiji dostavili su najnovije prepiske sa društvenih mreža, očekujući od njih da zaustave dalje klevete i uznemiravanje žrtve. Јavni apel uputile su ženske organizacije u Srpskoj i BiH. Traže od nadležnih da iskoriste zakon i obezbijede pravdu za zlostavljanu djevojčicu.

Ostavite komentar