Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije: Porodice srpskih boraca odale počast ubijenima

0
66

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo obilježava Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

U okviru ovog događaja, odali su počast osmorici zarobljenih pripadnika ЈNA ubijenim u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine.

U Crkvi svetog Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu služen je pomen nestalim Srbima, a ispred Spomen-kosturnice su položeni vijenci.

Predsjednica Republičke organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih Isidora Graorac rekla je da proces traženja srpskih žrtava iz Odbrambeno-otadžbinskog rata treba vratiti na entitetski nivo zbog potpunog zastoja u traženju nestalih Srba, ponižavanja porodica i manipulacije.

Ona je istakla da su porodice žrtava izgubile vjeru i u Sud i Tužilaštvo BiH-

– Izgubili smo vjeru isto kao nekada u Haški tribunal dok je radio ove procese, a podizanje nekih novih otužnica je skoro nemoguća misija – rekla je Graorčeva.

Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Istočno Sarajevo Goran Timotija rekao je da je u spomen-kosturnici u Miljevićima 396 lica, a da se na užem terenu Sarajeva traže 174 srpske žrtve.

– Poražavajuće je što Srbi, da bi odali počast ubijenima u Sarajevu, moraju dolaziti pod pratnjom specijalaca. To nije multietničko Sarajevo, kako nam sarajevske vlasti poručuju. Srbi tu nisu slobodni – rekao je Timotija.

Dan nestalih lica srpske nacionalnosti na području Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije obilježava se 22. aprila, kada su ubijena osmorica pripadnika nekadašnje ЈNA, što je bio prvi masovni nestanak Srba u Sarajevu u prošlom ratu.

U Velikom parku su 22. aprila 1992. ubijeni Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Za njihovo ubistvo optuženi su komandant Specijalne jedinice MUP tzv. RBiH Dragan Vikić, Јusufa Pušina, Nermin Uzunović i Mladena Čovčić, ali ih je Sud BiH oslobodio optužbi.

Ostavite komentar