Danas sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu

0
64

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a biće održana danas u Njujorku.

Srbiju će predstavljati predsjednik Aleksandar Vučić. Obraćanje predsjednika Vučića u UN RTS će prenositi od 16 časova, a od 19.30 i prijem za stalne predstavnike u UN povodom rezolucije o Srebrenici.

Redovni šestomjesečni izvještaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstaviće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade.

Sjednica počinje u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a sjednicu će otvoriti predsjedavajuća Savjetu bezbjednosti za april, Vaneša Frejzir.

Prištinu će predstavljati predsjednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Gutereš je u redovnom izvještaju, koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da su, uprkos izvijesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova ostala krhka, prenosi RTS.

On je istakao da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primjene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

Pozvao je na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Gutereš je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbjednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i “privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja”.

Posljednja redovna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o radu Unmika održana je u oktobru prošle godine, dok je u februaru ove godine na zahtjev Srbije, a nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sjednica SB UN.

Osim učešća na sjednici SB, predsjednik Vučić imaće razgovore sa predsjedavajućom Savjetu bezbjednosti UN, stalnom predstavnicom Malte pri UN Vanesom Frejzir, kao i sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN, Vasilijem Nebenzjom.

Predsjednik Vučić tokom dana prisustvovaće i prijemu koji priređuje Stalna misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama za stalne predstavnike država članica UN.

Vučić će imati i niz konsultacija i sastanaka sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Najavio je susrete sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN i saopštio da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali da će se boriti.

Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da će donošenje takve rezolucije dodatno narušiti odnose u regionu i da će se Srbija svom snagom boriti protiv usvajanja rezolucije.

Ostavite komentar