Danijel Noboa novi predsjednik Ekvadora, kandidatkinja ljevice poražena

0
158

Biznismen Danijel Noboa, kandidat desnice, postaće najmlađi predsednik u istoriji Ekvadora sa samo 35 godina.

On je pobedio u drugom krugu vanrednih predsedničkih izbora u toj južnoameričkoj zemlji sa 52,3 odsto glasova, dok je protivkandidatkinja, levičarka Luisa Gonzales osvojila 47,7 odsto.

Gonzales je priznala poraz i čestitala Noboi, čiji će mandat trajati samo 17 meseci, jer su vanredni izbori raspisani usled opoziva njegovog prethodnika Giljerma Lasa i raspuštanja parlamenta.

Izborima je prethodio porast stope nasilja koje su sprovodile kriminalne bande u Ekvadoru, a u avgustu je ubijen Fernando Viljavisensio, novinar koji je izveštavao o korupciji i jedan od predsedničkih kandidata.

Noboa je predstavljao Nacionalnu partiju demokratske akcije, sin je Alvara Noboe, koji se pet puta kandidovao za mesto predsednika, ali nije imao uspeha.

Novoizabrani predsednik će imati priliku da se kandiduje za novi mandat 2025. godine.

„Sutra počinjemo da radimo za ovaj novi Ekvador, počinjemo da ponovo gradimo zemlju koja je ozbiljno ugrožena nasiljem, korupcijom i mržnjom”, izjavio je Noboa pred pristalicama nakon objavljivanja rezultata.

Nasilni zločini su postali znatno češći u Ekvadoru, državi koja je postala sedište bandi koje trguju drogama, zbog činjenice da je smeštena između Kolumbije i Perua, dva najveća svetska proizvođača kokaina.

Noboa je rekao da će neke od najozloglašenijih osuđenika u Ekvadoru premestiti u zatvore napravljene na brodovima, koji će biti usidreni nedaleko od ekvadorske obale.

Na taj način želi da rasformira zatvorske bande i spreči smrtonosne sukobe koji se odvijaju u zatvorima u toj zemlji.

Planira i da poveća obezbeđenje na granicama i u lukama, kako bi se prekinule rute krijumčarenja narkotika, a obećao je i postavljanje skenera za otkrivanje i presretanje kokainskih pošiljki.

Pokušavao je da dopre do birača i obećanjima da će pospešiti zapošljavanje u zemlji.

(BBC)

Ostavite komentar