Dinar zabranjen na Kosovu i Metohiji

0
81

Stupila je na snagu uredba prištinske centralne banke po kojoj je dinar zabranjen na Kosovu i Metohiji.

Iz vlade u Prištini pozvali su centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima.

U početku neće biti kažnjavanja građana, preduzeća, banaka koje posluju sa dinarima.

Odluka bez izuzetka pogađa sve Srbe koji žive na KiM, ali i mnoge druge Albance, Bošnjake, Gorance, Rome, sve one koji koriste dinare.

Problemi na KiM će biti brojni, biće teško i u psihološkom smislu. Srbi su već pod jakim pritiskom opterećeni kako će funkcionisati njihov život od momenta saopštavanja prištinske centralne banke prošlog mjeseca, da će evro biti jedina valuta i da će dinar biti zabranjen na KiM, prenosi RTS.

Od danas je uredba stupila na snagu, a iz vlade u Prištini pozvali su centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima. U početku neće biti kažnjavanja građana, preduzeća, banaka koje posluju dinarima.

Iz Prištine pozivaju na kontakt sa Narodnom bankom Srbije kako bi se našao modalitet daljeg platnog prometa, jer insistiraju na konvertovanju dinarskih plaćanja iz budžeta Srbije u evro. Korišćenje dinara u budućnosti će biti zabranjeno, ali u Prištini trenutno ne preciziraju kada.

Na udaru su preduzeća, trgovine, sve institucije Republike Srbije koje djeluju na KiM kao što su škole, bolnice, druge institucije, poput narodne biblioteke u Gračanici.

Plate, penzije, socijalna davanja i druge subvencije koje Srbija pruža svojim građanima na Kosovu i Metohiji takođe će biti ograničene.

Odluka će uticati negativno na odnose Beograda i Prištine, odnose Srba i Albanaca. Odluka ima ogroman negativan uticaj na sve dalje procese na KiM, prenosi RTS.

Pogodiće dijalog, uticaće na političku stabilnost, na bezbjednost, generalno na održavanje života srpske zajednice.

Upućeni u političke i ekonomske tokove u regionu ukazuju da će štete biti i na albanskoj strani, odnosno u njenoj ekonomiji i trgovini. Podsjećaju da svake godine vlada Srbije potroši stotine miliona evra na KiM, a da veliki dio tog novca završi kod albanskih izvođača, pružalaca usluga, tržnih centara i prodavnica.

Ističu da je takva ekonomska interakcija pomogla trgovini među zajednicama i saradnji Srba i Albanaca, koja dodatno doprinosi smanjenju međuetničkih tenzija. Ukazuju da će takvi procesi dugoročno negativno uticati i na svaku mogućnost pomirenja u bliskoj budućnosti. Upozoravaju da je ovo najveća karta koju vlada privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija izlaže protiv održivog postojanja Srba na Kosovu.

Jedina srpska banka koja posluje na Kosovu od juče je Poštanska štedionica, njeni bankomati rade, ali su velike gužve jer je privatizovana Komercijalna banka od juče zatvorila ekspoziture i uklonila bankomate. To nije povezano sa odlukom centralne vlasti u Prištini, ali utiče na stvaranje ambijenta nesigurnosti i ugroženosti Srba na Kosovu.

“U nizu pritisaka prema Srbima je i zatvaranje improvizovane ambulante u Prištini u sistemu Vlade Srbije, u kojoj su se lečili preostali Srbi u ovom gradu. Sinoć su prostorije ambulante zatvorene, radnici su ispitivani do kasno u noć, a dve osobe će biti krivično gonjene”, prenose srpski mediji.

 

Ostavite komentar