Direktorica škole osuđena jer je nezakonito zaposlila kćerku

0
47

Općinski sud u Bihaću osudio je prvostepenom presudom Elviru Mušić (51) na šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo USK je prethodno protiv nje podiglo optužnicu kojom se teretila da je u od 28. oktobra 2019. godine do 24. april 2020. godine u Bihaću kao odgovorna osoba, odnosno vršilac dužnosti direktora  Osnovne škole „Kamenica“, na protivzakonit zaključila više ugovora o radu sa svojom kćerkom H.M.M. i na taj način joj pribavila korist u vidu nezakonitog zasnivanja radnog odnosa.

U presudi se navodi kako je pri tome bila svjesna da prekoračuje svoja službena ovlaštenja i krši pravilnik škole kojim je propisano da se nastavnici zapošljavaju putem javnog konkursa, a da odluku o tome donosi školski odbor, a time je prekršila i odredbe Zakona o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju.

Osuđenoj je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti te joj se zabranjuje da u periodu od tri godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, obavlja rukovodeću funkciju u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u trajanje ove sigurnosne mjere, pišu Nezavisne.

Protiv ove presude dopuštena je žalba Kantonalnom sudu u Bihaću.

Ostavite komentar