Đurđevićeva i Obradović formirali Srpski državotvorni blok

0
221

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski navela je u srijedu da je ta stranka, zajedno sa Dverima, formirala „Srpski državotvorni blok“. Deo bloka biće i određeni intelektualci, rekla je.

Smatra da je formiranje bloka najviši stepen nacionalne otpornost.

Podsetila je da su na prošlim izborima Zavetnici izašli samostalno, ali da zbog zabrinutosti za status države su ovog puta odlučili formalizuju saradnju s Dverima uz podršku intelektualaca.

Pozvala je koaliciju NADA i druge vanparlamentarne i parlamentarne činioce koji se protive francusko-nemačkom predlogu postanu deo ovog bloka.

Ovaj blok, smatra, na narednim izborima može da bude presudan za očuvanje nacionalnih interesa. Poručila je da postoje i dalji razgovori o predizbornom nastupu, te da su u kampanji protiv usvajanja francusko-nemačkog predloga, pre svega imali dobru saradnju s koalicijom NADA.

Ona je rekla i da unutar bloka nisu razgovarali o eventualnoj podršci zahtevu proevropske opozicije za održavanje sednice Skupštine i Anketnog odbora u oružanom sukobu u Banjskoj, jer su naišli na žestok otpor tog dela opozicije kad su zatražili da se na toj sednici govori i o francusko-nemačkom predlogu.

„Žao nam je što su sada u nekoj kohabitaciji s vlašču sprečili da dođe do posebne sednice Skupštine“, rekla je.

Navela je da je i njoj i Bošku Obradoviću za života mitropolit Amfilohije savetao da se okupe, te da su danas poslušali njegov savet.

Predsednik Dveri Boško Obradović poručio je da su protiv aktuelnog, ali i protiv povratka bivšeg režima.

Obradović je izneo očekivanje da će se ovaj blok proširiti, te da je ovo samo početak nacionalnog okupljanja. Rekao je da sa delom prozapadne opozicije će moći da govore o svemu osim o tome da budu na istoj strani sa režimom u prihvatanju francusko-nemačkog sporazuma.

U ime, kako je rečeno, velikog broja intelektualaca koji će biti deo ovog okupljanja, obratio se profesor Miloš Ković, koji je rekao da će s povratkom demokratije u Srbiju to biti pobednička kolona, jer se većina građana slaže sa stavovima ovog bloka.

Pitao je ko će birati vlast u Srbiji i da li će to biti ambasadori nekih zapadnih zemalja, te da li društvo ima pravo na ideološke pozicije i stranka onda kada se „brane svetinje“ i kada je na delu „izdaja Kosova i Metohije“.

Ković je napomenuo da predstavlja nestranačke ličnosti, a Obradović je precizirao da su među njima i Dušan Proroković i Ratko Ristić, kao i Valentina Arsić Arsenijević.

Poručio je da je vreme za smenu generacija u srpskoj politici, da su i danas aktuelni oni koji su bili aktuelni devedesetih godina, a koji „mentalno nisu izašli“ iz tog vremena.

Upitana koliko su blizu dogovora sa Novim DSS-om, POKS-om i Narodnom strankom, odgovorila da je ovo organizovanje teče paralelno s razgovorima s drugim patriotskim strankama, te da očekuje da i oni donesu odluku da budu na strani „Srpskog državotvornog bloka“, te da će biti na jednoj listi „državotvornih snaga“.

O kolonama za izlazak na izbore

Ukrupnjavanje i ujedinjavanje državotvnorne opozicije je primer političke zrelosti i ozbiljnosti koju pokazujemo pred građanima, a ako to isto urade kolege iz ostatka opozicije na prozapadnom političkom polu, to će biti motiv biračima za veću izlaznost na izborima, a neka biraju ko im je ideološki bliži, izjavio je predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.

Obradović je za današnje izdanje lista Nova rekao da su Dveri i Zavetnici već postigli dogovor o predizbornoj saradnji, kao i da veruje da je to samo početak „velikog nacionalnog okupljanja u koje su dobrodošli svi kojima je Srbija na prvom mestu“.

„Očekujem da će se ovom našem savezu pridružiti i druge parlamentarne i vanparlamentarne političke stranke, rodoljubiva udruženja i istaknute javne ličnosti“, rekao je Obradović.

On očekuje da će posle sledećih izbora blok ujedinjenih patriota biti „druga najjača politička snaga u Srbiji“.

Na pitanje da li je moguća bilo kakva saradnja sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, Obradović je rekao da „nema saradnje sa jednim nedemokratskim i kriminalizovanim režimom“.

(Agencije)

Ostavite komentar