Do aprila 2025. saslušanje svih svjedoka na suđenju bivšim vođama terorističke OVK

0
124

Do aprila 2025. godine očekuje se saslušanje svih do sada potvrđenih svjedoka na suđenju bivšim pripadnicima terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Јakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, rekao je portparol Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu Majkl Dojl i dodao da oni u ovoj fazi suđenja ne mogu biti na slobodi.

– Takva odluka nije moguća zbog činjenice da bivše vođe OVK moraju da budu provjeravani od posebnog vijeća svaka dva mjeseca – rekao je Dojl.

Govoreći o tome zašto je većina sjednica zatvorena za javnost, Dojl je naveo da se to radi kako bi se zaštitili svjedoci ili žrtve u ovim slučajevima, prenosi Kosovo onlajn.

U aprilu je počelo suđenje po potvrđenoj izmijenjenoj optužnici Kancelarije specijalizovanog tužioca od 30. septembra 2022. godine kojom je Tačiju i ostalim vođama terorističke OVK po 10 tačaka stavljeno na teret da su od početka 1998. do kraja 1999. godine počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nad Srbima, nealbancima i političkim neistomišljenicima.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ubistva, progon na političkoj i etničkoj osnovi, nezakonito hapšenje i pritvaranje i druge nehumane postupke.

Prvi svjedok saslušan je 17. aprila i od tada ih je saslušano 10. Prema najavi Specijalizovanog tužilaštva, u procesu protiv Tačija i ostale trojice trebalo bi da bude saslušano oko 300 svjedoka.

Ostavite komentar