Domaći “Hamas” – ovo su slike koje su jutros otišle iz BiH

0
79

Dok je svijet zgroženo gledao snimke pripadnika Hamasa u napadu na Izrael, u BiH se svako malo svjedoči sličnim, ako ne i istim povicima i strahovima.

Radikalizacija u Bih uzima maha. Samo u posljednja 24 časa održana su dva skupa u kojima su prodefilovali maskirani pripadnici sa zastavama vezanim za rat u Bih, kao i zastavama Palestine.

Juče je održan “marš mira” u Kotor Varšu, koji osim ratnih zastava i uniformisanih pojedinaca nije bio radikalan kao ovaj koji se jutros održao u Bosanskoj Krupi gdje se obilježavala bitka “Mostobran 94”.

Obilježavanje je bilo u centru Bosanske Krupe gdje je Spomenik šehidima i poginulim borcima Armije BiH, a koji se nalazi ispred pravoslavne i katoličke crkve.

Uz povike Tekbir – Alahu ekbar, nepregledna kolona uniformisane mladeži, maskirani, ogrnuti ratnim zastavama, kao i zastavama Palestine poslata je upečatljiva slika iz BiH.

Mjere bezbjednosti u BiH podignute su na viši nivo zbog straha od eventualnog prelivanja krize sa Bliskog istoka. Druge evropske zemlje podigle su nivo upozorenja od opasnosti od terorizma, a u pitanju je “narandžasti kod”, odnosno drugi mogući najviši stepen bezbjednosti.

Alternativna TV je prethodnih godina izvještavala o ovim događajima, nakon kojih je naša medijska kuća dobijala prijetnje sa brojnih anonimnih izvora, a bilo je i onih koji su direktno upućivali prijetnje.

Nešić: SIPA i MUP obaviješteni o skupu sa ratnim zastavama, mir nema cijenu

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić izjavio je za ATV da je informacije o okupljanjima u mjestu Večići kod Kotor Varoša, na kojima su isticane ratne zastave takozvane Armije BiH, proslijedio SIPA i MUP-u Republike Srpske.

Objasnio je da je te informacije pomenutim agencijama proslijedio kako bi se spriječilo bilo kakvo izazivanje nemira, jer je imao više poziva uznemirenih građana Kotor Varoša.

“Prije nego što se desio taj takozvani skup za mir imao sam pozive brojnih građana Kotor Varoša koji su me upozoravali na atmosferu koja se stvara oko tog okupljanja. Sve informacije koje sam imao sam proslijedio SIPA i MUP-u Republike Srpske kako bi se spriječilo bilo kakvo izazivanje nemira i da se spriječi izazivanje straha kod lokalnog stanovništva”, rekao je Nešić za ATV.

“Smatrao sam da se treba zabraniti, i oduzeti, ukoliko je to potrebno, sva ikonografija koja je zabranjena, koja podstiče na rasnu, vjersku i svaki drugi oblik mržnje, izaziva strah i na neki način ugrožava mir i bezbjednost”, istakao je.

Nešić je poručio da djeci nije mjesto na takvim slučajevima i još jednom apelovao na sve da se čuva mir i stabilnost.

“Mir i stabilnost nemaju cijenu i svi koji na bilo koji način ugrožavaju to moraju biti sankcionisani”, poručio je ministar bezbjednosti.

Ostavite komentar