Drecun: Velika petorka ima novi plan kako da odblokira dijalog Beograda i Prištine

0
33

Predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da se iz izjave specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka može zaključiti da velika petorka ima novi plan kako da odblokira dijalog Beograda i Prištine.

– Taj novi plan je usmjeren ka napretku i ostvarivanju, kako oni kažu, implementacije osnovnog sporazuma o normalizaciji i aneksa iz Ohrida. Za nas je to i dalje samo prijedlog sporazuma o normalizaciji, i vezano je za deeskalaciju situacije – rekao je Drecun za Tanjug.

Kako je istakao, iz Lajčakove izjave možemo da izvučemo zaključak da imaju novi plan kako da odblokiraju blokirani dijalog, kako da realizuju ono što je njihov strateški cilj, a o čemu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio.

– Ciljevi tog novog plana se potpuno razlikuju kada je u pitanju Beograd s jedne strane, s druge strane je Priština i ovih četiri, odnosno pet vodećih zapadnih zemalja – naveo je Drecun.

Drecun je naglasio da je njihov cilj strateški, i da žele da natjeraju Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo.

– To je cilj Prištine, i zato Kurti kaže da insistira na tome da se što više razgovara, da bi se implementirao ono što oni zovu sporazum, a što mi kažemo da za nas nije sporazum – rekao je Drecun.

On je objasnio da je cilj je da se postigne priznanje lažne države od strane Beograda u dvije faze.

– Prva faza je vezana za prijedlog osnovnog sporazuma i odnosi se na omogućavanje lažnoj državi Kosovu da postane članica svih međunarodnih organizacija, da se Beograd ne protivi i da se mi prema njima odnosimo kao nekakvoj državi, dakle da ih de fakto priznamo. U drugoj fazi je cilj da se napravi taj pravno obavezujući sporazum u normalizaciji odnosa, koji bi uključivao na pravni način definisano priznanje, dakle da jure priznanje lažne države Kosova – rekao je Drecun.

On je rekao i da se iz izjava sa Zapada može zaključiti da je potrebno neodložno formiranje Zajednice srpskih opština.

– Druga je izjava vezana za ovo što se desilo u Banjskoj i da Beograd mora da učestvuje aktivno u istrazi. Naša strana već radi na tome da odgovorni moraju da budu kažnjeni – rekao je Drecun.

Ostavite komentar