Eskobar smijenjen ili odlazi u „redovnoj rotaciji“?

0
44

Portal Frontlajner u nedelju je objavio da je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar razrešen dužnosti izaslanika SAD za Zapadni Balkan nakon istraživanja tog medija u kom su, kako se tvrdi, „otkriveni potencijalni sukobi interesa i doveden u sumnju Eskobarov diplomatski integritet“.

Portal je takođe naveo da je kontroverza oko Eskobara počela izveštajem tog magazina od 22. marta, u kojem su „iznete tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa“, što, kako se u tekstu ocenjuje, „dovodi u sumnju neutralnost američkog izaslanika u osetljivom dijalogu Kosova i Srbije“.

Eskobar smijenjen ili odlazi u „redovnoj rotaciji“?

Stejt department je demantovao da je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razrešen dužnosti, navodeći da će Eskobar u narednim nedeljama, u okviru redovne rotacije, dobiti novu funkciju.

Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li može da potvrdi vest koju je objavio portal Frontlajner da je Eskobar razrešen dužnosti, istakao da su navodi urednika portala Frontlajn Vudija Džimšitija lažni i  da Eskobar nije razrešen sa funkcije.

„Sve karijerne diplomate u inostranstvu rotiraju se svake jedne do četiri godine, što je redovna praksa.

Kao diplomatski službenik, Eskobar je na svojoj sadašnjoj funkciji bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj sledeći zadatak u narednim nedeljama.

Do zakazane tranzicije, on ostaje na dužnosti zamenika pomoćnika sekretara u kancelariji za evropska i evroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana“, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Tanjugu.

Ostavite komentar