EU daje dodatna dva miliona evra za zapošljavanje u BiH

0
109

Projekat “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” biće nastavljen do kraja juna 2026., a Ministarstvo civilnih poslova BiH nastaviće aktivnosti na koordinaciji projekta. Rezultat je to, navodi Fena, odluke Evropske unije koja će izdvojiti još dva miliona evra za nastavak projekta u okviru kojeg je u proteklom periodu zaposleno više od 400 osoba.

U oktobru 2023. objavljen je poziv i zaprimljeno je 17 aplikacija za nova Lokalna partnerstva za zapošljavanje, od kojih će početkom februara biti odabrano šest najboljih.

Evropska unija prethodno je izdvojila četiri miliona evra kako bi se podržao razvoj lokalnih partnerstava za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini od 1. januara 2021. do 31. decembra 2023. Opšti cilj projekta je doprinijeti unapređenju socio-ekonomske situacije i životnih uslova u Bosni i Hercegovini.

Kroz projekat se doprinosi zapošljavanju u lokalnim zajednicama i podržavaju održivi, partnerski vođeni okviri lokalnog tržišta rada za povećanje pristupa formalnom zapošljavanju.

Dosad je u okviru projekta podržano 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji su realizacijom intervencija u zapošljavanju uspjeli povećati konkurentnost na tržištu rada za više od 1.520 nezaposlenih.

Projekat “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” rezultat je Akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2019. “EU za sektore zapošljavanja i obrazovanja”, a provodi ga Međunarodna organizacija rada, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ostavite komentar