Građani Sarajeva u strahu: Pancir i šljem kao nova svakodnevna oprema?

0
34

U posljednje vrijeme, Sarajevo je svjedok porasta nasilja na ulicama, što je izazvalo legitimnu zabrinutost građana za njihovu bezbjednost.

Serije ubistava, pokušaja ubistava i obračuna vatrenim oružjem dramatično su povećale osjećaj nesigurnosti među stanovništvom. Postavlja se pitanje da li je vrijeme da građani počnu da razmišljaju o nošenju pancira i šljema kao mjere zaštite prilikom svakodnevnih aktivnosti?

Aktuelni ministar MUP- a FBiH, Ramo Isak, suočava se sa kritikama kako nije uspio da efikasno održi bezbjednost građana. Brojne eskalacije nasilja nepovoljno utiču na javno mnjenje i sa pravom se dovodi u pitanje sposobnost nadležnih da se nose sa izazovima bezbjednosti u Sarajevu.

Građani su frustrirani zbog nedostatka osjećaja sigurnosti u svakodnevnim aktivnostima poput šetnje ili odlaska na posao.

Ako građani Sarajeva, i uopšte, FBiH, misle da će im Ramo Isak, stvoriti okruženje u kojem mogu slobodno da žive i rade bez straha od nasilja i kriminala, grdno su se prevarili.

Ramo odlično upravlja koordinacijom između policije, pravosuđa i kriminala, ali na štetu građana FBiH.

I sve dok se građani ne osvijeste i protjeraju kriminalce sa vlasti, ostaje im da se sami snalaze kako i na koji način će zaštititi sebe i svoje porodice.

Ostavite komentar