Ismail umjesto Desanke: Albanci traže promjenu imena škole u Bujanovcu

0
120

Odbor Osnovne škole “Desanka Maksimović” u selu Biljača u opštini Bujanovac, prihvatio je inicijativu predsjednika Nacionalnog savjeta Albanaca Nevzada Lutfijua da promijeni ime.

Kako je rekao Lutfiju, “velika je uvreda da se ova obrazovna institucija zove po srpskoj pjesnikinji budući da se radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u pomenutoj opštini”.

O promjeni naziva škole, koja bi trebalo da ponese ime albanskog književnika Ismaila Kadarea, sada treba da se izjasne odbornici lokalne skupštine, koji bi o ovom prijedlogu trebalo da raspravljaju u srijedu, a konačnu riječ će dati ministar prosvjete.

– Bespotrebna inicijativa koja podiže tenzije, samo tako mogu da definišem ovaj prijedlog. Nema potrebe za tim, ovo bih rekao čak i kada bi Srbi tražili da se mijenja neki albanski naziv. Bliže se lokalni izbori i na ovaj način Albanci pokušavaju da steknu neke političke poene – smatra direktor Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Nenad Mitrović.

Dodao je da je tamošnja vladajuća albanska koalicija na staklenim nogama, te da ovaj slučaj koristi za ujedinjenje kako bi se kasnije dobila saglasnost za usvajanje budžeta.

– Škole i djeca ne smiju da se koriste u bilo kakve političke svrhe i ne smiju biti razlog dizanja nacionalnih tenzija – istakao je Mitrović.

Direktor škole Nazmi Nuhiju nije htio da komentariše inicijativu, ali je rekao da školu pohađa 222 učenika, te da je do septembra 2023. godine nastava bila dvojezična, ali da je ove školske godine samo na albanskom jer među učenicima nema Srba.

U Biljači inače gotovo da nema Srba, ostalo je tek nekoliko starijih mještana koji ne žele da napuste ognjište.

Albanci s kojima su Novosti razgovarale kažu da im nije bitno kako se škola zove dokle god ima ko da ide u nju.

Ostavite komentar