Izrugivanje pravdi: Pedofil se žalio Ustavnom sudu BiH, vadio se na amneziju i tražio vještačenje svojih “seksualnih maštarija”

0
62

Nakon što je seksualno zlostavljao 14-godišnju djevojčicu, kojoj je bio trener, Milenko Tomić, bivši predsjendik Bokserskog saveza RS, za 15 dana izlazi na slobodu.

Ovo se može isčitati iz dramatičnog saopštenja Okružnog tužilaštva Bijeljina, koje je juče diglo na noge ne samo Semberiju, nego i branioce ljudskih prava i prava djece širom BiH.

Istina, to ne znači da će Tomić proći nekažnjeno, ali će od 1. feruara moći da se brani sa slobode, jer sud za 2 godine nije uspio da okonča postupak protiv njega, pa će optuženi, po sili zakona, biti pušten iz pritvora.

Nije vrijedilo ni to što je Tužilaštvo uradilo svoj dio posla i što je optužnica podignuta i potvrđena prije ravno 2 godine.

Podsjećamo, po Zakonu o krivičnom postupku RS, Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, kao i po odredbama Konvencije o pravima djeteta i Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe, suđenja pedofilima se moraju voditi po hitnom postupku.

Ali, u ovom slučaju pravo i pravda su grubo izigrani, pa je, kako tvrde u Tužilaštvu, optuženom sud išao na ruku, dozvoljavajuću da do besvijesti odugovlači postupak, nakon što je, i prije optužnice, pokušao da ucijeni i zastraši žrtvu i njene roditelje.

Podsjećamo, Tomić je 2021. godine, u više navrata seksualno zlostalvjao 14-godišnju djevojčicu, kojoj je bio trener: vodio je na takmičenja da bi je opijao i u gotovo besvjesnom stanju vršio nad njom bludne radnje, slao joj lascivne poruke, nagovarajući je na intimne odnose.

Naravno, trener koji je tada imao 59 godina, dobro je znao da bi djevojčica po dobi mogla biti njegova unuka. Znao je i da je, kao trener, zaloupotrijebio njeno i povjerenje njenih roditelja.

Kada se djevojčica povjerila roditeljima, Tomić je pokušao da ih ucijeni. Nudio je da će njenoj majci “srediti posao”, ako ga ne prijave.

Uz to im je i prijetio, šaljući poruke da će se djevojčica “samo nepotrebno izblamirati i osramotiti”, a da njemu niko ne može ništa “jer ima dobre veze”.

Kada za 15 dana izađe na ulicu, biće to poruka da je bio u pravu. Nije isključeno da će presretati žrtvu na ulici, ili ponovo prijetiti ili se izrugivati njenim roditeljima.

– Ovo je strašno, prije svega za žrtvu. Ona je djevojčica, ne može ona da shvati da je pritvor samo dio procesa i da izlazak iz pritvora ne znači da je optuženi oslobođen. Za nju će to biti porazno, jer je nakon silnih svjedočenja siledžija na slobodi – kaže za Srpskainfo psiholog upućen u slučaj.

Kako se dogodilo da se pedofil na ovakav način izvrgne ruglu i pravdu i zakon i pravosudni sistem i ugrozi dijete koje je njegova žrtva?

Od početka procesa bilo je jasno da će Tomić i njegovi advokati “kopati i rukama i nogama” da se optuženi domogne slobode.

Pošto su bile male šanse da mu se pritvor ukine, taktika je bila odugovlačenje procesa, jer ako se za 2 godine ne donese prvostepena presuda, pritvorenik mora biti pušten.

Iako je Tužilaštvo prije 2 godine pripremilo dokaze, pa je izgledalo da će to biti rutinski postupak, u ovom suđenju je održano čak 28 glavnih pretresa, što je slučaj bez presedana.

Svako malo odbrana je tražila ili odlaganje, ili izvođenje dokaza koji, po mišljenju Tužilaštva, nisu bili bog zna kako relevantni, ili su se pozivali na loše zdravstveno stnje optuženog.

Tako je, na primjer traženo vještačenje “seksualnog maštanja i fantazija optuženog”, što je suprotno Zakonu o krivičnom postupku RS.

– To bi bilo kao kada biste za kradljivca tražili vještačenje njegovih “maštanja” da uđe u robnu kuću i uzme šta god hoće, bez plaćanja. Odbrana može tražiti šta god hoće, ali je pitanje zašto je sud dozvolio izvođenje tog dokaza i koji je vještak pristao na to – kaže sagovornica Srpskainfo, upućena u slučaj.

Isto tako, Tomić je u februaru prošle godine podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, zahtijevaući da mu se ukine pritvor i žaleći se da su u postupku prekršena njegova prava. Čak je tražio da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru i naredi Kazneno poravnom zavodu u Bijeljini da ga odmah pusti na slobodu.

Po nekim izvorima, kada je došlo do promjena u advokatskom timu koji brani Tomića, advokat je tražio da se ponovo izvedu svi dokazi, što je na zaprepaštenje tužioca, sud prihvatio.

Uz to, ročište je krajem prošle godine ponovo odloženo, zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Navodno, optuženi se povrijedio kada je pao u zatvorskom kupatilu, čemu je svjedočio samo jedan drugi pritvorenik. Kada je odveden u bolnicu, Tomić je nakon 2 dana tražio da ga vrate u pritvor, da bi potom tvrdio da nije u stanju da prati suđenje.

Iz dokumenta, koji je u posjedu Srpskainfo, vidljivo je da ne postoji nijedan objektivan nalaz koji bi potvrdio da Tomić, zbog tog pada, zaista ima amneziju.

Ipak, sud je i u ovom slučaju udovoljio zahtjevu odbrane, a najveći nonsens se dogodio nedavno, kada je odbrana tražila izuzeće sudija, koji su im tokom cijelog procesa išli na ruku.

Zbog odlučivanja o izuzeću sudija sada je sasvim izvjesno da sudski postupak neće biti okončan do 1. februara i da će trener optužen za seksualno zlostavljanje djeteta mlađeg od 15 godina, uskoro izaći na slobodu.

Da li će se ponovo vratiti u zatvor? I to je pitanje. Iako je Krivičnim zakonikom RS propisano da se za ovo krivično djelo može izreći kazna od 10 i više godina, nije rijedak slučaj da se pedofili “izvuku” sa minimalnom kaznom od 2 godine zatvora.

A Tomić je to već odležao.

Ostavite komentar