Izvještaj od 345 stranica o Bajdenu uzdrmao SAD: Krio tajne dokumente, ne sjeća se kada mu je sin umro

0
28

Specijalni američki tužilac Robert Hur objavio je izvještaj koji se odnosi na slučaj protiv predsjednika SAD-a Džoa Bajdena, a koji se tiče posjedovanja tajnih dokumenata iz 2017. godine.

U izvještaju koji je šokirao naciju, Hur je detaljno izložio kako je Bajden pogrešno rukovao dokumentima obavljajući funkciju potpredsjednika SAD-a te je naglašeno kako je namjerno zadržavao i otkrio povjerljive vojne i nacionalne bezbjednosne informacije.

Kako navodi Hur, istražitelji koji su pretresli Bajdenov dom u Delaveru pronašli su mnoštvo povjerljivih dokumenata koji se tiču Avganistana te su pojasnili kako su dokumenti pronađeni u pretrpanoj garaži.

“Povjerljivi dokumenti otkriveni su blizu kreveta za pse, prazne kante, saksije i sintetičkog drva za ogrjev”, pojašnjava se.

Bajden neće biti optužen jer je “stariji čovjek sa lošim pamćenjem”

Materijali su uključivali povjerljive dokumente u vezi vanjske politike u Avganistanu kao i Bajdenove bilježnice, a FBI je objavio niz fotografija koje prikazuju dokaze na mjestu koje nije adekvatno za ovakvu vrstu dokumenata.

Ipak, ono što je najviše zainteresovalo javnost jeste dio izvještaja koji se odnosi na Bajdenovo pamćenje. Između ostalog, Hur je rekao kako je tokom razgovora Bajden imao poteškoća da se prisjeti veoma važnih događaja kako iz privatnog tako i političkog života.

“Hur je u sklopu istrage ispitivao Bajdena pet sati. Rekao je kako se Bajden nije mogao sjetiti kada je bio potpredsjednik pa ni toga kada je njegov sin Beau preminuo. Njegova sjećanja o Avganistanu su takođe bila maglovita”, piše Bi-bi-si.

Putin: Postoji jedan scenario da Rusija napadne Poljsku

Zbog njegovo zdravstvenog stanja, Hur je rekao kako bi bilo teško podići tužbu protiv aktuelnog predsjednika jer bi se Bajden na suđenju vjerovatno predstavio poroti kao simpatičan, dobronamjeran čovjek sa slabijim pamćenjem.

“Bilo bi teško uvjeriti porotu da bi ga trebalo osuditi za teško krivično djelo koje zahtijeva dobro mentalno stanje”, poručio je tužilac.

Reakcija Bijele kuće

Povodom izvještaja specijalnog tužioca reagovali su iz Bijele kuće, ali i sam Bajden te su opisali navode kao pune predrasuda.

“Moje pamćenje je dobro. Ja jesam starac, ali znam dođavola šta radim. Podigao sam ovu zemlju na noge”, rekao je Bajden.

Takođe, osvrnuo se i na dio izvještaja koji govori o tome da se nije mogao sjetiti kada je njegov sin preminuo

Skoro 60 miliona pregledalo intervju sa Putinom

“Iskreno, kada su mi postavili pitanje prvo sam pomislio da se to njih ne tiče. Ne treba me niko podsjećati kada je on preminuo. Kako se usuđuje uopšte to pitati?”, poručio je predsjednik SAD-a.

Bajdenov pravni tim takođe je kritikovao primjedbe specijalnog tužioca o Bajdenovom pamćenju te su naveli kako izvještaj ukazuje na značajne propuste.

“Izvještaj koristi jezik s izrazitim predrasudama kako bi opisao uobičajenu pojavu među svjedocima – nedostatak sjećanja na događaje koji su stari više od godinu”, rekao je advokat Ričard Sajber.

Ostavite komentar