Kada kažemo prava ljubav, mislimo na njih: Pet ljubavnih priča iz bivše Jugoslavije koje su bile veće od života

0
194

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Milenu Dravić i Dragana Nikolića spojio je film. Upoznali su se na snimanju „Horoskopa“, 1969. godine, a dvije godine kasnije, posljednjih dana decembra 1971, njih dvoje su se vjenčali, tokom snimanja filma „Kako su se volele dve budale“. Onako, usput…

„Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića Kako su se volele dve budale. U pauzi za ručak Dragan i ja smo skoknuli do Opštine Vračar da se vjenčamo. Na putu do Opštine pridružila nam se Seka Sablić. Ona i Dragan su bili dobri prijatelji, družili su se još na FDU, gdje su bili klasići. Kad smo zvanično postali bračni par, otišli smo na ručak. Poslije smo se vratili u Opservatoriju na Zvezdari i nastavili snimanje kao da se ništa nije dogodilo. Zanimljivo je da nemamo nijednu fotografiju sa vjenčanja, niko nas nije fotografisao“, ispričala je Milena jednom prilikom.

Njihova ljubav je trajala punih 45 godina, sve do Nikolićeve smrti koju do posljednjeg dana nije prežalila.

Mnogi kažu da se takve ljubavi nikada ne završavaju i da njihova i dan-danas živi kroz sve što su uradili jedno za drugo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ljudi bez amova (@ljudibezamova)

Dragan je o Mileni govorio uvijek na poseban način i činilo se da je iz dana u dan sve više volio.

„Kad sam joj prišao, imao sam utisak da je djevojka iz kraja koju poznajem cijeli život. Upravo u tome je njena prava veličina. Osvojila me je svojom neposrednošću i normalnošću“, govorio je pokojni Dragan Nikolić.

Jedno drugom su bili i najveća podrška, i najveći kritičari, ali sve su znali da rade umjereno.

„Za brak koji traje četiri decenije može da se nađe više razloga da se prekine nego da opstane. Ali, najlakše je nešto presjeći i završiti, mnogo je teže boriti se da se brak sačuva. Ponekad i mala svađa može osvježiti dan. Ponekad je potrebno i biti ljubomoran jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi“, istakao je Nikolić svojevremeno.

Branka Petrić i Bekim Fehmiu
Za razliku od njegovog poslovnog života koji mu je istovremeno donosio sreću i tugu, svakodnevica pored supruge i kolegice Branke Petrić i sinova Uliksa i Hedona, Bekimu je pričinjavala radost do kraja života.

Bekimova ljubav sa Brankom bila je poput najljepše filmske priče. On i tadašnja glumačka početnica, koja je 1967. godine debitirala u Ateljeu 212, igrali su supružnike u predstavi Jaje i, mada su se kradom posmatrali, ipak nisu otpočeli vezu. Međutim, sudbina je htjela da ih reditelj Jakov Lind već sljedeće godine ponovo zajedno angažuje. Tokom snimanja u Opatiji, rasplamsale su emocije koje više ništa nije moglo da obuzda.

Branka je ubrzo ostala u drugom stanju, ali pošto je Bekim tada snimao seriju Odisej u Rimu, nije mogao da napušta mjesto snimanja, pa su odlučili da se vjenčaju u Vječnom gradu. U pratnji kumova Ognjena Price, tadašnjeg jugoslovenskog ambasadora u Rimu, i Zorice Budisavljević, rođene sestre Jovanke Broz, Branka je otputovala u Italiju, ali ih je matičar obavijestio kako nije u mogućnosti da ih vjenča bez izvoda iz knjige rođenih.

Razočarana Petrićeva vratila se u Beograd i primala čestitke kao da se zaista udala, a njena majka Radmila zaputila se u Bekimovo rodno Sarajevo po njegov dokument. Nakon dvije sedmice, kada su prikupili dokumente, svi zajedno ponovo su otišli u Rim i ozakonili svoju vezu iz drugog pokušaja, pišu na sajtu magazinnina.me.

Slavlje povodom braka organizirano je u jednom prestižnom rimskom restoranu, a među gostima bili su Beba Lončar i Voren Biti. Ubrzo im se rodio prvi sin Uliks, a kasnije i drugi Hedon.

Ava Gardner, Marta Keler, Kendis Bergen… Mnoge je svjetske ljepotice upoznao Bekim Fehmiu i mnoge od njih su željele da mu budu ono što mu je bila Branka Petrić. Ipak, baš njih dvoje su postali jedan od slavnih jugoslovenskih parova.

Ljubav između ovo dvoje vrsnih umjetnika trajala je sve do smrti glumca koji je tragično okončao život 15. juna 2010., oko četiri sata po podne u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, gdje je živio sa suprugom.

Slavni Beli Bora, prema navodima policije, izvršio je samoubistvo, budući da je pored njegovog beživotnog tijela pronađen pištolj. Tačni razlozi zbog kojih je došlo da ovog nemilog čina nisu poznati, ali pretpostavlja se da se umjetnik na takav kraj odlučio zbog teške bolesti.

Naime, Bekim je nekoliko mjeseci prije smrti doživio moždani udar i preko noći fizički potonuo, ali i utonuo u depresiju jer je uvidio da ništa više neće biti kao prije. I dok su njegovi najbliži znali da se bori sa crnim mislima, prijatelji koji ga nisu viđali svaki dan, ostali su u šoku jer je neposredno prije bolesti bio izuzetno vitalan i dobro raspoložen.

Odlazak legendarnog glumca ostavio je neizbrisiv bol u srcu njegovih najmilijih, ali i brojnih poštovalaca Bekimovih nezaboravnih rola.

Josipa Lisac i Karlo Metikoš
Ljubav za koju kažu da je bila najveća u staroj Jugoslaviji, po svemu sudeći, traje i danas. Josipa Lisac se i nedavno na društvenim mrežama prisjetila svoje velike ljubavi Karla Mekitoša i mjesta na kojem je s njim bila sedamdesetih godina.

„Ovo je Limski kanal, mi smo tu, sjećam se dobro, sedamdesetih godina… Karlo bi iznajmio barku, ponekad nas je bilo dvoje, samo nas dvoje“, pričala je Josipa i nastavila:

„Ponekad i u društvu, onda bi mi plutali. Karlo bi se nauživao zapravo svog tog putovanja. Glavni cilj nam je bio kako doći gore u restoran na kamenice. Prva runda je bila 100 komada – 50 meni, 50 njemu“, rekla je Josipa Lisac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria.hr (@gloria.hr)

Pjevačica ističe da je bila veoma sretna.

„Bili smo sretni. Ja bih onako malo… uplašila bih se. Kada bi se zaljuljalo. Sjećam se da je jednom napravio kao neku stolicu, da sjedim, da se osećam sigurnije. A ono što je preostalo… to neću reći“, zaključila je umjetnica.

Njemu je posvetila i svoje pjesme.

„Ti si sve što oduvijek sam htjela, dva života spojena u djelima“. Ovaj stih je iz pjesme „Moja magija“, jedne od snažnih balada, nabijenih čistom emocijom i potresnom iskrenošću koje je Josipa Lisac posvetila svojoj vječnoj ljubavi, preminulom umjetniku Karlu Metikošu.

„Jedne od“ jer Josipa često ističe kako su sve njene pjesme posvećene Karlu. Njihova ljubavna priča je jedna od nekoliko njih koje su već ušle u antologiju ex-Yu umjetnosti.

Par je započeo svoju ljubavnu priču jedne februarske večeri 1971. godine. Josipa je tek zakoračila u dvadesete godine, još uvijek bila neshvaćena devojčica izgubljena na muzičkoj sceni, koja je sa divljenjem i nepovjerenjem gledala u pjevačicu nevjerovatnog glasa i neuobičajenog izgleda.

Karlo Metikoš je, sa druge strane, već uveliko bio muzički pustolov Met Kolins. Tako je glasio pseudonim šarmantnog rokera, nastao na ulicama Pariza, gdje je Karlo danima spavao pod vedrim nebom, živeći među skitnicama, tragajući za angažmanima, pišu na sajtu Lolamagazin.

A kada su oni došli, vodili su ga od Sovjetskog Saveza, preko Irana do Etiopije. Usput se vjerio više od 20 puta, za jednu groficu, nekoliko manekenki, kćerku generala, konobarice…

Ali sve je to iz korjena promijenio jedan povratak u Petrinju, gdje je na nastupu upoznao Josipu.

„Bila je, onako, malo debeljuškasta, slatka, ali je fenomenalno pjevala“, rekao je jednom o njoj, „prva ploča koju je Josipa u životu kupila bila je – ploča Meta Kolinsa! Sudbina…“

Od tog trenutka njena karijera mu je postala znatno važnija od njegove. Njihov prvi zajednički album zvao se „Dnevnik jedne ljubavi“, sasvim prigodno jer su im životi postali baš to. On je stvarao muziku za nju, ona je izvodila kako niko drugi nikada ne bi mogao.

Zajedno su stekli slavu, zajedno ostali potpuno drugačiji i sasvim svoji, zajedno putovali i živjeli umjetnost.

Karlo je umro mlad, krajem 1991, u 51. godini života. Ali njihova ljubav nije. Već naredne godine, Josipa je organizovala koncert u njegovu čast, što postaje i ostaje tradicija sve do danas. Zajedno sa njenim pominjanjem Karla i njegove vječne prisutnosti u njenom životu i pjesmama.

„U braku se gubi identitet, ne bih mogla da podnesem da me iko nazove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa“, rekla je na jedno od mnogih pitanja zašto se nikada nisu vjenčali.

Silvana i Radmilo Armenulić
U velikom intervjuu koji je dao za magazin „Newsweek“, teniski stručnjak Radmilo Armenulić između ostalog govorio je i o braku sa tragično nastradalom muzičkom zvijezdom Silvanom Armenulić.

Njihova filmska ljubavna priča počela je kada je fini mladić, sportista iz bogataške porodice, sreo lijepu kafansku pjevačicu… I ludo se zaljubio.

„Prvi put sam je vidio u hotelu Grand, tamo je pjevala. Bila je veoma zgodna i jednom prilikom sam poručio pjesmu, tako je i krenulo… Silvana je bila vrlo inteligentna, iako nije bila školovana, počela je da čita, drugačije se oblačila. Prihvatila je jedan drugi život… I onda sam se oženio“, ispričao je Armenulić.

Protiv njihove ljubavi bili su skoro svi, ali on je bio odlučan da ostane sa Silvanom.

„Niko nije bio zadovoljan tom vezom. Svi su govorili – kafanska pjevačica, nije to za tebe, ti si ipak školovan čovjek… Da li je to bila greška? Mislim da nije, dobio sam kćerku“, prisjetio se Armenulić godina kada se borio protiv predrasuda sredine.

A onda se u trenutku kada su i njemu i Silvani karijere bile u usponu, dogodila tragedija.

„Došlo je do tog udesa na Ibarskoj magistrali, što je bilo jezivo. Oni su vozeći 150 na sat podletili pod kamion, šef orkestra Rade Jašarević, ona i moja svastika Mira Barjaktarević, koja je bila u petom mjesecu trudnoće“, prisjetio se Armenulić.

Nevjerovatna priča o životu i sudbini Silvane Armenulić, rođene kao Zilha Barjaktarević u Doboju, i danas budi pažnju javnosti i predstavlja pravi filmski scenario ispisan njenim vlastitim životom.

Dosta se govorilo i Silvaninom navodnom sukobu sa Radmilovom ljubavnicom, ali u posljednje vrijeme, zbog filma Toma, i o njenom bliskom odnosu sa pjevačem Tomom Zdravkovićem.

Gabi Novak i Arsen Dedić
Gabi Novak i Arsen Dedić živjeli su u skladnom braku 42 godine, a on je često naglašavao kako su mu upravo godine provedene uz Gabi bile najljepši dio života. Legendarni kantautor, pjesnik i šansonijer umro je u 78. godini života u augustu 2015.

„Imaš našeg Matiju i nastavi dalje“, otkrila je Gabi Arsenove posljednje riječi.

U braku su dobili jednog sina, Matiju Dedića, a iz prvog braka legendarni muzičar ima kćerku Sandru Dedić-Slavica.

Zajednički život i brak velikana muzičke scene urodio je desetinama albuma i šansona uz koje su odrasle mnoge generacije. Pamte svi „Pamtim samo sretne dane“ i „On me voli na svoj način“, koje je Arsen napisao za svoju Gabi.

Arsen je uvijek govorio da su oni običan par sa svjetlim i tamnim trenucima.

„Sve oblike nasilja nas dvoje smo prošli zajedno, i požar u kući, i gubitak prvog djeteta, i šta su njoj radili, i šta su meni radili… U Gabi sam našao podršku“, izjavio je Arsen u jednom intervjuu i dodao da mu je Gabi obećala da će ga do kraja svom snagom štititi.

Uvijek je prevladavala slika o ljubavnoj idili između žene stijene i ćutljivog umjetnika.

Upoznali su se 1958. godine u Zagrebu ispred bivšeg televizijskog studija. Oboje su u to vrijeme bili u braku, Gabi s kompozitorom Stipicom Kalođerom, s kojim je ostala sve do 1970. godine, a Arsen s Vesnom Matoš, rodicom pjesnika i noveliste Antuna Gustava Matoša. Nakon što su oboje ostali sami i rastavljeni od bivših partnera, postali su ljubavnici, zatim roditelji Matije, a mjesec dana nakon njegovog rođenja i bračni drugovi. Vjenčali su se 1973. godine.

Arsenov se jedan album zvao “Imena žena” jer je imao dosta pjesama koje je posvetio bivšim romansama ili sebi bliskim osobama, međutim, mnoge su tvrdile da je baš njima posvetio evergreen “Tvoje nježne godine”, ali Arsen ističe da je u jednom trenutku počeo potpuno novi život i tada je sreo Gabi.

„Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god je bio fakin. On je dobro znao da će naći u meni ženu koja će ga podržavati do posljednjeg časa, koja će ga njegovati, čuvati, biti na njegovoj strani i nikada izgovoriti nešto ružno“, rekla je Gabi nakon Arsenove smrti.

Zajedno su koračali kroz život, i privatno i poslovno, bili jedno uz drugo baš onako kako su se zakleli, u dobru i u zlu, piše avaz.ba.

Gabi i Arsena spojila je muzika.

„Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je pjevala s muzičarima kao što je bio Luj Armstrong – ni manje ni više“, priznao je Arsen supruzi veliki uspjeh.

Iako su se poznavali od 1958. godine, mediji su o njihovoj romansi počeli da pišu tek krajem sedamdesetih.

Pred turneju po SSSR-u, na kojoj je iznenada Josipu Lisac zamjenila Gabi Novak, saznalo se da je na pomolu brak.

Ostavite komentar