Kineski predsjednik stigao u Srbiju, dočekao ga Vučić

0
53

Predsjednik Kine Si Đinping stigao je u zvaničnu dvodnevnu posjetu Beogradu, gdje mu je domaćin predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredio svečani doček.

Avion kineskog predsjednika, od granice su pratili srpski lovci “mig-29”, Na Aerodromu “Nikola Tesla“ u njegovu čast postrojena Garda Vojske Srbije.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović rekla je večeras da ima mnogo simbolike u tome što je kineski predsjednik Si Đinping odlučio da svoju posjetu Srbiji započne baš na 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije na SR Јugoslaviju.

– Mi svakako očekujemo da on sa članovima delegacije oda počast kineskim novinarima, koji su poginuli prije 25 godina –  rekla je Mitrović za Tanjug.

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posjete Srbiji koju će danas započeti predsjednik Kine Si Đinping.

Si je posljednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva posjeta predsjednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva posjeta predsednika Sija Evropi u posljednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posjetiće samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Petodnevnu turneju počeo je posjetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga posjeta Budimpešti.

Za dolazak Sija u Beograd preduzete su velike mjere bezbjednosti, pa će njegovu delegaciju obezbjeđivati 3.400 policajaca, saznaje Tanjug.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.

Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsjednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom “Ovo je Srbija”.

Kineskog predsjednika ugostiće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uz Vučića i prvu damu, kineskog predsjednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekuje delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsjednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsjednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Ostavite komentar