Koje sudije Suda BiH su prisluškivali uhapšeni Mehmedagić i Debevec?

0
95

Sve o tome šta su i kako radile sudije, prema navodima Tužilaštva, znali su Osmica i Debevec.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić povodom hapšenja predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice potvrdio je da su, prema trenutnim informacijama, uhapšeni nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i pojedine uposlenike Tužilaštva BiH, u periodu 2020. godine.

– Prema sada prikupljenim dokazima, dvojica osumnjičenih su počinili krivična djela zloupotreba položaja, jer su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlenike Tužilaštva BiH prilikom provođenja određenih istražnih radnji u predmetima Suda i Tužilaštva BiH – kazao je Kajganić.

Za Avaz je nezvanično iz izvora bliskih istrazi rečeno da im se kao osnov sumnje stavlja na teret da su slušali i dežurne sudije Suda BiH, koje su koristile dežurni mobitel od 16 sati do osam ujutro narednog dana, ali i sudije za prethodni postupak.

No, kada se pogleda period osnova sumnje, tačnije 2020.godine, nije teško zaključiti da su sudije za prethodni postupak u tom periodu bili sutkinje Tatjana Kosović i Enida Hadžiomerović.

Kosović je odlučivala o pritvoru uhapšenima u aferi “Respiratori”, Fadilu Novaliću i drugima (odbijen prijedlog Tužilaštva BiH), a Enida Hadžiomerović je bila sutkinja koja je potvrdila optužnicu 4. novembra 2020. godine protiv Mehmedagića i Muhameda Pekića, uposlenika OSA-e u aferi “Pošta”.

Nekoliko mjeseci kasnije Hadžiomerović je odbila optužnicu protiv Osmice u predmetu “Sigurnosne provjere”. Sve ove sudije, koje su odlučivale o važnim predmetima, bile su pod mjerama OSA-e.

S druge strane, kada je uhapšen Osmica u julu 2021.godine, Tatjana Kosović je odbila prijedlog Tužilaštva BiH da mu se odredi  pritvor. Sve o tome šta su i kako radile sudije, prema navodima Tužilaštva, znali su Osmica i Debevec.

Međutim, ono što je sporno, dežurni telefon koristilo je više od 15 sudija Suda BiH, koje su, kako stoje stvari, bili prisluškivani skoro više od tri mjeseca. U svakom trenutku Osmica je, uz saglasnost Debevca znao šta traži Tužilaštvo BiH i za koju osobu je zatraženo da se uhapsi i obavi pretres njegove imovine.

Kada je riječ o uposleniku Tužilaštva, pod posebnim istražnim mjerama je, navodno, bio i istražitelj Tužilaštva BiH Mirza Jamaković. On je bio istražitelj u predmetu “Respiratori” u timu s tužiocima Mirzom Hukeljićem i Džerminom Pašićem.

Ostavite komentar