Koliko košta mjesečna potrošačka korpa?

0
79

Poboljšanje ekonomske i socijalne situacije u Republici Srpskoj, mjera je koju će Unija poslodavaca zajedno s Vladom Srpske, Konfederacijom i sindkatima pokrenuti potpisivanjem sporazuma u narednom periodu. Cilj je otvaranje većeg broja radnih mjesta. Prema podacima Saveza sindikata potrošačka korpa za septembar iznosi 2.523 marke, a prosječna plata od 1.277 maraka pokriva je sa 50 odsto.

Potrošačka korpa kod većine građana u proteklih nekoliko mjeseci svedena je na sve manje proizvoda. Razlog su visoke cijene osnovnih životnih namirnica, piše RTRS.

A upravo za ove namirnice građani su, prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, najviše novca i izdvajali. U okviru potrošačke korpe koja je za septembar iznosila 2.523 marke, najviše novca na drugom mjestu, izdvajano je za stanovanje i komunalne usluge.

– Septembar ove godine u odnosu na prošli, cijena hljeba je poralsa za 15 odsto, junetina 10, svinjetina 19, mlijeko 10 odsto. Ako se uzme podatak da se za hranu izdvaja 1.137KM onda je evidento koliko je oslabila kupovna moć radničke klase – kaže Božana Radomir, viši stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata Republike Srpske.

U Udruženju za zaštitu potrošača kažu da je mjera koju je Vlada Srpske donijela u okviru kampanje “Društveno odgovorni” dobro rješenje u vrijeme kada slabi kupovna moć. Za Vladu i resorno ministarstvo predlažu i dugoročna rješenja.

– Uvođenje diferencirane stope PDV-a o kojoj mi stalno pričamo jer većina zemalja u okruženju to ima, to bi bio jedan od prijedloga da se za pojedine proizvode uvede stopa nula, a za druge to može biti i veće – kaže Јovan Vasilić, Udruženje za zaštitu potrošača “Zvono” Bijeljina.

Mjere za poboljšanje ekonomske i socijalne situacije imaju i u Uniji poslodavaca. Najavili su potpisivanje sporazuma s Vladom Srpske i sindikatima, a sve da bi otvorili veći broj radnih mjesta i time zadržali radnu snagu u ovoj zemlji.

– Zagovaramo otvaranje 10.000 radnih mjesta na kojima se može zaraditi plata od 2.000 KM i više. Mi to sad adresiramo prema Vladi. To je jedna od mjera koja bi trebala da bude efikasna da nastavimo sa tim mjerama i pojačamo sredstva koja su umjerena ka tehnološkom razvoju kompanija – istakao je Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj za septembar je iznosila 1.277 maraka i u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je veća za sedam odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku, najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti 1.730 maraka, a najmanja u građevinskom sektoru 971 marku.

Ostavite komentar