Kosovo* regrutni centar džihadista – američko naoružavanje usmjereno protiv Srba

0
54

Nema sumnje, da će tzv. Kosovo i dalje funkcionisati kao lažna država i pokriće za organizovani kriminal, trgovinu drogama i ljudima, te služiti kao regrutni centar džihadista i predstavljati dugoročan bezbjednosni problem za cijelu Evropu. Ovaj put uz javno dostavljeno američko oružje i obuku Albanaca, rekao je za IN4S portal stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, povodom vijesti da je Stejt Department odobrio prodaju raketa “Džavelin” takozvanom Kosovu.

Kolumnu Galijaševića prenosimo u cijelosti:

On navodi da svi koji znaju prilike na Kosovu jasno uočavaju dvije forme terorističke prijetnje.

Prvo – one koja nastupa sa prividno legalnih pozicija Vlade u Prištini i drugo – one koja je integrisana u globalnu terorističku mrežu pod političkim okriljem Muslimanskog bratstva i operativne strukture Al kaide i Islamske države.

Nasilnička priroda i jednih i drugih je i do sada dobijala oružije od Amerikanaca, uglavnom neformalnim putem i bez obavještavanja javnosti o tome.

Tu je američka baza Bondstil imala neprocjenjivu ulogu. Danas međutim, SAD je odlučila da tu vrstu djelovanja i naoružavanja paravojnih struktura Kosova obzani- Tim povodom, američki ambasador Kristofer Hil, na sastanku sa predsednikom Srbije, mrtav hladan, bez stida i bez nelagode, prenijeo je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću informaciju, da su SAD odlučile da prihvate zahtijev Prištine o kupovini raketnog bacača i protivtenkovskih raketa Dževelin. U saopštenju iz Predsjedništva Srbije je navedeno da će Stejt Department taj zahtjev Prištine da uputi Kongresu, čime počinje zvanična procedura. Predsjednik Vučić je rekao da je ova informacija veliko razočaranje za Srbiju, ali da će Beograd zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

Vrijedi napomenuti da je “FGM-148”- Džavelin, laki mobilni protivoklopni sistem. Na sajtu proizvođača “Lokid Martina”, u opisu ovog sistema je navedeno da se rakete ispaljuju s ramena i da se automatski navode do mete nakon lansiranja; da ispaljena raketa nadlijeće metu i napada je sa visine birajući najslabiju tačku oklopne zaštite; dok “strijelac” koji ispaljuje raketu može da nađe zaklon i da se zaštiti od protivudara. Nakon ispaljivanja, lanser se ponovo napuni i spreman je da ispali nove rakete. Zbog dizajna, sistem Džavelin može da se koristi iz unutrašnjosti objekata ili bunkera, navodi sagovornik.

Na sajtu Balkanske bezbjednosne mreže se navodi: “Sistem je opremljen tandem kumulativnom bojevom glavom koja probija oklope najmodernijih tenkova, prije svega zbog udara na cilj odozgo, gdje je oklop najslabiji. Domet je od 65 do 4.000 metara. Može da se lansira sa zemlje (operater može da bude i jedan vojnik) ili sa vozila”.

Najveći korisnik Džavelina je Vojska SAD koja ima oko 50.000 projektila i 12.000 lansirnih jedinica, prema podacima iz juna 2023. godine. Veliki i uglavnom nepoznat broj Džavelina uručen je ukrajinskoj vojsci koja ga koristi masovno protiv ruskih oružanih snaga. Iako je Bi-Bi-si, na početku rata u Ukrajini pominjao broj od 2.000 raketa, podaci o broju lansera su nepoznati.

Cijena jedne lansirno jedinice iznosi oko 311.000 dolara, dok je cijena jednog projektila 263.000 dolara. Inače, predsjednik Vučić je prošle godine rekao da su Kosovske bezbjednosne snage dobile jake protivoklopne sisteme OMTAS turske proizvodnje koji su vrlo slične Džavelinu. Inače, Ministarstvo odbrane, lažne države Kosovo, je 2019. godine odlučilo da od američke kompanije „Reload“ kupi oružje u vrijednosti većoj od dva miliona evra. Plaćanje je izvršeno, ali oružje nikad nije isporučeno, piše Siri Kosova*. Pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Kosova, ovaj medij saznaje da je bivši ministar odbrane Anton Kuni potpisao ugovor sa američkom kompanijom “Reload” vrijedan više od dva miliona evra. Ova firma iz SAD trebalo je da naoruža tzv. KBS raznim vrstama oružja. Dokument je potpisan 2019. godine, a kompanija “Reload” izabrana je na tenderu po ograničenim procedurama za nabavku naoružanja. Toj američkoj kompaniji je 2019. godine uplaćen avans, ali ni četiri godine kasnije, oružje nije bilo isporučeno. Tzv. ministarstvo odbrane je tek poslije četiri godine, tačnije četvrtog aprila 2023. godine odlučilo da Tužilaštvu podnese tužbu protiv kompanije “Reload”, objašnjava Galijašević.

Amerikanci koji naoružavaju paravojne i parapolicijske snage na Kosovu* imaju upravo na umu, da to oružije bude upotrebljeno protiv Srbije, jer Srbija je na tom polju još uvijek snažna. Vojska Srbije ima 323 tenka, koliko ima i Španija – ima malo manje tenkova od Francuske – a više od Njemačke koja ih ima 226.

Naravno – uprkos svemu, i zapadnoj podršci i američkom oružiju, Kosovo, sa albanskom dominantnom ulogom uvijek će biti samo prostor koji nije sposoban artikulisati ambiciju da bude država. Sa postojećom političkom sviješću, tzv. Kosovo prosto nije sposobno formulisati bilo kakvu formu suvereniteta, čak ni u odnosu na svoje pokrovitelje; u odnosu na NATO zemlje (SAD, Njemačku, Tursku…). Albanci na Kosovu uvijek su, kroz istoriju, podržavali okupatore (Osmansko carstvo, Italiju, Njemačku i NATO), navodi Galijašević.

Istina je i da albanskih tragova, starih petnaestak vijekova nema ni u Albaniji a kamoli na Kosovu. Svi stari spomenici, manastiri i crkve svjedoče da druge kulture i drugog identiteta, koji kroz istoriju gradi i Kosovo i Metohiju osim srpskog, nije nikada ni bilo. Zato, će okupirano i silom oduzeto Kosovo, uvijek biti u političkoj diskrepanci dvije albanske težnje: da nastavi prkositi Srbiji kao NATO protektorat ili da se pripoji drugoj državi – Albaniji i obnovi, nekadašnju fašističku tvorevinu, koja u mislima i osjećanjima živi kao ideja Velike Albanije. I jedna i druga mogućnost je privlačna albanskim političarima na Kosovu, jer odvajaju Kosovo i Metohiju od istorijske, kulturne, vjerske i političke matice – Srbije.

U ovoj fazi to je glavni cilj, koji se, po Albancima, ima pravo realizovati silom i američkim oružijem, jer naoružavanjem divljih paravojnih struktura samo se pale nove vatre sukoba i rata na Kosmetu, smatra Galijašević.

On podsjeća i na sljedeće:

– U jednom, starijem izveštaju Stejt departmenta o terorizmu i terorističkoj prijetnji, objavljenog za 2017. godinu, a predstavljenom u Vašingtonu sredinom 2018. godine, sa teritorije Kosova i Metohije, u Siriju i Irak je od 2013. do 2016 godine, otišlo 403 osobe, sa ciljem da se bore u redovima Islamske države i Al-Nusra Fronta. Radikalni elementi nisu izuzeli ni tzv. kosovsku, albansku dijasporu iz procesa regrutovanja i mobilizacije; Oko 50 boraca koji su se borili na Bliskom istoku živjeli su u evropskim zemljama. U izvještaju je navedeno, da je za godinu dana ratovanja Albanaca sa Kosova, poginulo najmanje 74 džihadista. Inače, Islamska tradicija na Kosovu stara je preko 500 godina. Prije rata 1999. godine, na Kosovu je bilo 560 džamija a Danas ih ima oko 1.000. Uprkos tome, Islamska zajednica Kosmeta važi kao slabo organizovana vjerska zajednica. Uticaj radikalnog Islama, posebno iz arapskih zemalja, na Kosovu se širi preko brojnih nevladinih organizacija. Prema najnovim izvještajima, te organizacije su samo u posljednjih godinu dana iz Libije, Libana, Ujedinjenih Arpaskih Emirata i Saudijske Arabije dobile preko 25 miliona evra.

Naravno da je poznato da se iza tih nevladinih organizacija, kriju terorističke grupe.

U aprilu 2019. izvršen je povratak kosovskih džihadista koje su uhapsile iračke i kurdske snage na područjima gdje je slomljena vladavina ISIL-a.

Porazom “islamske države”, teroristi i oni koji su ih podržavali raširili su se po regionu i cijeloj Evropi. Na samom Kosovu i Metohiji, zapadne službe i tzv. kosovske bezbjednosne struktura nisu učinile ni najmanji napor u identifikaciji onih koji su regrutovali, omogućili ili finansirali džihadiste sa  tzv. Kosova da odu u sirijski rat. Organizatori i finansijeri, razne grupe i organizacije, procesa regrutacije džihadista su i dalje na Kosovu, a niko se ne bavi identifikacijom tih grupa i organizacija. Istovremeno, u vremenu pandemije i ilegalnog migrantskog talasa, mogućnosti bezbjednosnih provjera i utvrđivanja identiteta lica koja u grupama ulaze u zemlju, su na minimalnom nivou.

Nema sumnje, da će Kosovo i dalje funkcionisati kao lažna država i pokriće za organizovani kriminal, trgovinu drogama i ljudima, te služiti kao regrutni centar džihadista i predstavljati dugoročan bezbjednosni problem za cijelu Evropu. Ovaj put uz javno dostavljeno američko oružije i obuku Albanaca na njemu.

Ostavite komentar