Kusturica: Skrivena izdanja Instituta da dođu do što šire publike

0
38

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica najavio je da će Institut iduće godine nastojati da pronađe suizdavače kako bi njegova važna, skrivena izdanja došla do šire publike.

– Deset godina je iza nas, a narednih deset bi trebalo da bude u suizdavaštvu i u pokušaju da naša važna, a skrivena izdanja, kakva danas ne mogu da se nađu kod većine izdavača, došla do što šire publike – rekao je Kusturica na predstavljanju desetogodišnjeg izdavačkog angažmana Andrićevog instituta na Sajmu knjiga u Beogradu.

On je istakao da je to sljedeći stepen poslije deset godina rada i jedne krajnje estetizovane edicije koja ga vraća na mjesto između “Nolita” i Srpske književne zadruge.

Kusturica je naveo da izdanja poput ovih koje je objavio Institut ne postoje danas, možda i zbog toga što je to institucija koja ne zavisi od tržišta.

– U društvenim naukama i analitici, čini mi se, prednjačimo zbog toga što se bavimo time izvan bilo kojeg političkog predznaka. Osim toga, bavimo se našom stvarnošću u njenim okvirima i to što izdajemo najčešće je nemoguće pronaći kod najvećeg broja srpskih izdavača – rekao je Kusturica.

On je podsjetio da je Andrićev institut institucija nastala uz “tešku artiljeriju” – bagere, buldožere i orkestar Radio-televizije Srbije gdje se, kako je rekao, uglavnom svirala ozbiljna muzika i gdje su svi mislili da od toga neće biti ništa, ali se desilo da se napravi čitav grad posvećen jednom piscu kakav ne postoji u svijetu.

Kusturica je ocijenio da bi rukovodioci odjeljenja Andrićevog instituta Miroslav Perišić, Miloš Kovačević, Slobodan Antonić i Milo Lompar, koji prisustvuju današnjoj promociji, trebali da predstavljaju Srpsku akademiju nauka i umetnosti “kad bi bilo pravde”.

– Za ovim stolom sjede “pomirljivo nepomirljive” grupe intelektualaca. I ako bi htjeli da budemo samohvalisavi, to su ljudi koji bi trebali da predstavljaju Srpsku akademiju nauka, a ne Andrićev institut, i kad bi bilo pravde i kad bi ta institucija služila svrsi – da bude prvi i odbrambeni intelektualni bedem jednog naroda, onda bi za ovim stolom, izuzimajući mene, pošto se ja bavim umjetnošću i zabavom, ova četiri čovjeka morala da budu tamo i to je samo jedan u nizu znakova stanja u kome se nalazimo i u kome glavne institucije posustaju i nisu u prvoj odbrambenoj liniji našeg naroda – rekao je Kusturica, prenosi RTRS.

On smatra da je pritom kod Srba gotovo nemoguće uobličiti život tako što “tri ozbiljna čovjeka, koji znaju svašta i koji se bave svojim poslom, treba da sjednu za isti sto i naprave energetski udar i promjenu u našem društvu, jer oni to nisu u stanju”.

– Mi smo uspjeli zato što je Andrićev institut slobodna institucija u kojoj se programi ispunjavaju zavisno od nivoa slobode svakog pojedinca koji vodi svoje odjeljenje i ideji da sve što uradimo objedinimo kroz dvije vrste aktivnosti – jedno su seminari, na kojima ja učim mnogo, a posebno izdanja – rekao je Kusturica.

Ostavite komentar