Lider Gagauzije: U slučaju agresije Moldavije, obratićemo se Rusiji

0
60

Ako Moldavija na proglašenje nezavisnosti Gagauzije odreaguje slanjem vojnih snaga, regionalne vlasti će se obratiti za pomoć svima, uključujući Rusiju, izjavila je za Sputnjik lider Gagauzije Evgenija Gucul.

„Nadam se da do ovoga neće doći. Uzdam se u zdrav razum naših vlasti. Ali, ako do toga dođe, obratićemo se svim zemljama, naravno, uključujući Rusku Federaciju“, rekla je Gucul.

Istovremeno, ona je naglasila da autonomna oblast Gagauzija želi da ostane u sastavu Moldavije, ali će „preduzeti mjere“, ukoliko vlasti te zemlje odluče da se ujedine sa Rumunijom.

„Zato što mi želimo da postojimo i živimo u nezavisnoj Republici Moldaviji“, objasnila je Gucul.

Takođe je ocijenila da u autonomnoj oblasti Gagauziji ne vide nikakve pretpostavke da Rusija želi da napadne Moldaviju.

Gucul je ocijenila da moldavske vlasti čine sve kako da stvore alarmantnu atmosferu, građani stalno slušaju o nekakvim „pozivima regruta“ i sporazumima sa NATO.

Ona je takođe dodala da za sada nema nikakvih pomaka po pitanju uključenja oblasti u članove vlade Moldavije.

Istovremeno je naglasila da nijedan moldavski predsjednik prije aktuelnog lidera Maje Sandu nije dozvoljavao sebi tako grubo kršenje zakona o posebnom pravnom statusu Gagauzije koji je bio usvojen 1994. godine, čak i Ustav.

Prema njenim riječima, stanovnici Moldavije ne žele da se njihova zemlja pridruži Evropskoj uniji, već je njihova želja da žive u suverenoj i neutralnoj državi, koja bi bila u prijateljskim odnosima sa svojim susjedima.

Ova autonomna oblast trpi ogromne gubitke uslijed ekonomskog rata koji su protiv nje pokrenule centralne moldavske vlasti, kazala je Gucul.

Pored toga, ona je podvukla da je krivični postupak koji se vodi protiv nje u Moldaviji politički progon.

Ranije je lider Gaguzije za Sputnjik istakla da je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku koji je održan u martu izjavio da će Ruska Federacija uvijek biti uz narod Gagauzije i da će ga uvijek podržavati, bez obzira koliko vlasti Kišinjeva budu protiv autonomije oblasti.

Prethodno je ministar inostranih poslova Moldavije Mihaj Popšoj takođe izjavio da mnogi predstavnici rumunskih vlasti, isto kao i članovi političkih partija Moldavije, promovišu ideju ujedinjenja dvije zemlje.

Parlamenti Moldavije i Rumunije su 2022. godine prvi put održali zajedničku sjednicu. Prije toga su se više puta sastajale vlade dvije države, formirane su zajedničke komisije i radne grupe u mnogim oblastima.

Gagauzija je autonomija na jugu Moldavije koja se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom, dok se zvanični Kišinjev zalaže za evropske integracije. U februaru 2014. godine je održan referendum na temu pravca u spoljnoj politici zemlje. Više od 98 odsto je glasalo za integraciju Moldavije u Carinsku uniju.

 

sputnikportal.rs

Ostavite komentar