Lokalizovan požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu; Angažovana i dva helikoptera (FOTO/VIDEO)

0
30

Načelnik službe za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je danas da je požar u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu u Bloku 70 lokalizovan.

Čaušić je ranije rekao za Tanjug da je sreća što nema žrtava i povrijeđenih, kao i da su vatrogasne službe uspjele da spreče širenje požara na lokale iza centra.

Na gašenju požara koji je izbio u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu učestvovalo je 76 vatrogasaca – spasilaca sa 25 vozila, a angažovani su i pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Matica Zemun, četvoro dobrovoljnih vatrogasaca sa jednim vozilom, kao i autocisterne Gradske čistoće i Vodovoda.


Požar su gasili i dva helikoptera.

U gašenju požara učestvovale su ekipe i vozila iz vatrogasno spasilačkih jedinica Novi Beograd, Zemun, Košutnjak, Voždovac i Zvezdara, a na terenu je i ekipa Hitne pomoći.

Čaušić je rekao i da će se uzrok izbijanja požara znati nakon gašenja, kada nadležne službe obave uviđaj.

Porast koncentracije zagađujućih materija u vazduhu zbog požara

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd prati koncentracije zagađujućih materija na lokacijama koje se nalaze u potencijalnoj zoni uticaja požara u Kineskom tržnom centru.

U periodu od 7.00 do 8.00 zabeležen je porast koncentracija zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mjestima AMS Novi Beograd-Omladinskih brigada, AMS Zemun-Tošin Bunar i AMS Zemun-Ugrinovačka.

U periodu od 8.00 do 9.00 zabeležen je blagi trend opadanja koncentracija zagađujućih materija na tim mjernim stanicama, dok su koncentracije zagađujućih materija blago povišene na mernim mestima AMS Ada Marina, AMS Ada Petlja i AMS Banovo brdo.

Prema podacima sa portala Beoeko vazduh je zagađen na ovim lokacijama, što znači da se zdravstvene tegobe mogu javiti u cijeloj populaciji, s tim što se kod osjetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Ostavite komentar